KÉKHOLD VÖLGYE PARKFALU – REKREÁCIÓS TÓVAL ÉS ERDŐKKEL

TERÜLETE KB. 54 HEKTÁR,
AMELYBŐL 34 HEKTÁR RÉSZLEGESEN
KÖZMŰVESÍTETT BELTERÜLETI ÉPÍTÉSI TELKEK EGYÜTTESE.

Néhány gondolat a Budapesthez közeli, Zsámbéki Medencében fekvő, szépséges fejlesztési belterületről, valamint a rekreációs élményparkkal egybekerített fejlesztési területről.

A budapesti agglomeráció határán levő, Zsámbék környéki 146 hektáros csodaszép óriásbirtok, per-, teher- és igénymentes multifunkcionális fejlesztési terület.

Építési belterületeként telekkönyvezték, a terület központjában fekvő 34 hektárt. Az ezt körbefogó kb. 18 hektáros erdős-mezős Rekreációs Élménypark és a kb. 22.000 nm felületű, mélyvizű és természetes vízpótlású hatalmas Tó pedig ideális adottságokkal rendelkezik a minőségi élethez.

A fejlesztési terület akár egy 2-3000 fős minőségi lakópark, vagy éppen egy Luxus Tanyapark, továbbá nemzetközi nyugdíjasfalu vagy egészségpark blokkonkénti kiépítésére is kiválóan megfelel.

A helyszín jelenleg is könnyen elérhető a Budapest – Bécs közötti M1-es sztráda 27. kilométeres Zsámbéki
lehajtójától pár percre, egy vadonatúj közúton.

2022-ben 1 kezdik építeni az M1 autópálya bevezetőjénél a Budapesti Szuperkórházat, amely a területtől gyorsan elérhető lesz.

Budapest közelsége tehát munkahelyi, bevásárlási, egészségügyi és kulturális szempontból egyaránt előnyös helyzetet jelent.

Bizonyos létszámot elérő betelepülő esetén a Lakó-, ill. Tanyaparkban is luxus szinten megszervezhetőek az alapvető kommunális funkciók. Emellett akár a gondozás és a professzionális szintű gyógykezelés, a bevásárlás, a sport és szórakozás is kialakítható a bentlakóknak és a látogatóknak egyaránt.

Befektetői érdeklődésre készséggel állunk rendelkezésre.

A fejlesztési terület néhány potenciális hasznosítási koncepcióját:

1. VEGYES LAKÓPARK és ÜDÜLŐFALU

2. LUXUS CSALÁDI TANYAPARK

3. ÖNELLÁTÓ ÖKOFALU

4. EGÉSZSÉG- és REKREÁCIÓS PARK

5. NEMZETKÖZI NYUGDÍJAS FALU

6. TUDOMÁNYOS és INNOVÁCIÓS PARK

7. NEMZETKÖZI OKTATÁSI- és KULTURÁLIS DIÁKVÁROS

8. ERDEI ÉLMÉNY PARK

9. NEMZETKÖZI VALLÁSKÖZI BÉKEFALU

10. LOVAS KULTÚRA PARK

11. SZABADTÉRI- és ZÁRT FILM STUDIÓK

A projektet elő lehet készíteni EU pályázat beadására is, illetve megfelelő befektető kereséséhez. Létezik Magyarországon olyan európai uniós finanszírozású pályázati kategória, amelyben a beruházási költségigény egy része megfinanszírozható lehet.

Szerencsére már évek óta van jogerősen jóváhagyott Rendezési Terv és a hozzá kapcsolódó általános építési telekengedélyek is megvannak. Az 1/1-es bejegyzésű építési telkek egyenként átlagosan 1700-1800 nm nagyságúak, ami 20%-os beépíthetőség mellett, 4 lakásos ház felépítését teszi lehetővé. Van egy kb. 2 hektáros terület, ahol 30% a beépíthetőség és magasabb épületeket is lehet építeni.

A teljes terület kivételes szépségét jelzi az is, hogy – az erdőgazdálkodás folyamatossága és sértetlensége mellett – az elmúlt években már eddig is több filmsorozatot forgattak. Ezek közül nevesítünk is néhányat: a Vikingek élete, a Lost Kingdom, egy dán-norvég mesefilm sorozat, valamint 2018 nyári hónapjaiban a hollywood-i szuper produkció a Terminátor VI is itt készült Linda Hamilton és Arnold Schwarzenegger főszereplésével komoly bevételt hozva a terület ideiglenes használatért.

Az ingatlan-együttes területe jelenleg részben közművesített. A közműtervek minden alapközmű szolgáltatás esetében elkészültek, melyek alapján az eljáró hatóságok jogerős építési engedélyeket bocsátottak ki. A közművek közül az elektromos áram, a földgáz hálózat és a nagy hozamú ívóvízkút (mely a későbbi ivóvíz ellátást fogja megoldani) kivitelezése befejeződött. A területen keletkező csapadékvíz elvezetéséhez kapcsolódó záportározó kivitelezése befejeződött.

Az ingatlan-együttes vezetékes földgázzal történő ellátása a Parkfalutól kb. 4500 méterre található nagyközépnyomású vezetékről lehetséges. A Parkfalu belső hálózatának és a csatlakozó nagyközépnyomású vezetéknek a műszaki tervei elkészültek, a kivitelezési-csatlakozási szerződés aláírásra került.

A vezetékes ivóvízellátást Szomor községből, 3.5 km távolságról nyomásfokozóval lehet megoldani. Az engedélyezési tervek elkészültek, a részletes jogerős létesítési engedély rendelkezésre áll. Vízügyi Tervek készültek arra is, hogy a szomori vízvezetéket néhány éven belül Máriahalomig meghosszabbítják. Ez egyben megoldhatja a mi közvetlen vízellátásunkat is.

A terület közösségi részén jogerős létesítési engedéllyel rendelkező karsztkút található. A létesítési engedély 350 méter mély, 17,4 m3/óra kapacitású karsztkutat engedélyezett. A kivitelezés megtörtént, a vízkezelést és a csőhálózat lefektetését követően az ivóvíz ellátás megoldottá válik.

A 130 építési telek háztartási szennyvízét egy természetes – nem baktériumos – ülepítőbe lehet bekötni, mely a terület Szomor felőli sarkában kerül elhelyezésre. Az erre vonatkozó saját szennyvíztisztító-telep és csatornahálózat tervei elkészültek, a jogerős létesítési engedély rendelkezésre áll. 

Alternatív megoldásként mérlegelhető a telkenkénti biológiai szennyvízkezelési megoldás is.

Elektromos energiaellátás a 20 KV-os elektromos hálózatról lehetséges, amely 350 méteres csatlakozási távolságra található. A belső elosztóhálózat földkábel kiépítéssel, telepített transzformátorral került kialakításra. Az elektromos áram esetében a jogerős létesítési engedély alapján kivitelezésre és átadásra került az E.on Észak-Dunántúli Zrt. által a tervekben foglalt elektromos hálózat.

A terület csapadékvíz elvezetéséhez kapcsolódó záportározó üzemeltetéséhez az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelősége hozzájárult. A kivitelezés megtörtént.

A hírközlési kábel tervezett nyomvonala (optikai) az ivóvíz-tápvezetékkel párhuzamosan helyezkedik el, a Szomor Község központjában lévő telekommunikációs központhoz csatlakozik. Kiviteli engedélyes tervek elkészültek, a Nemzeti Hírközlési Hatóság a terveket jóváhagyta.