A befektetési célú ingatlanvásárlás sok ember fantáziáját megmozgatja, azonban előtte minden esetben érdemes átgondolni néhány szempontot. Lássuk, hogy mire kell figyelni mielőtt akár egy forint foglaló is kifizetésre kerülne.

Nem szabad érzelmi alapon dönteni az észérvek helyett

„Úgyis emelkednek az árak, néhány év múlva eladom drágábban” – gondolják sokan. Erre nincs garancia, szóval érdemes inkább a jó vételre koncentrálni. Ha valaki befektetési céllal vásárol ingatlant, akkor feltehetően nem sürgeti az idő. Szóval érdemes kivárni a megfelelő ajánlatot és rendszeresen figyelni az ingatlanpiacot. Az ingatlan megtalálásakor pedig nem szabad érzelmi alapon dönteni az észérvek helyett. Mindemellett azt is szem előtt kell tartani, hogy az ingatlanból nem lehet egyik napról a másikra kiszállni. Ezért csak annyi pénzt érdemes befektetni, amennyire előreláthatóan pár évig nem lesz szükség. Ha mégis ki kell szállni hirtelen az ingatlanból, akkor az nyomott áron való értékesítést jelent, ami jelentős veszteséggel jár.

A célt minden esetben érdemes meghatározni

Van, aki azért veszi meg az ingatlant, hogy egy gyors felújítás során megnövelje annak értékét és haszonnal tovább értékesítse. Illetve van, aki hosszú vagy rövid távú bérbeadásban gondolkodik. Fontos, hogy még a vétel előtt meg kell határozni a célt, vagyis azt, hogyan lesz hasznosítva az ingatlan. Hosszú távú kiadás esetén az albérlők hónapokig, akár évekig maradnak a lakásban. Ebben az esetben a megfelelő bérlő megtalálásával, a bérleti szerződés elkészíttetésével, valamint a bérleti díj beszedésével és az adózással, illetve a meghibásodások javíttatásával kell foglalkozni. Ugyanakkor nem muszáj kizárólag hosszú távú bérbeadásban gondolkodni. Ha az ingatlan turisztikai szempontból kiemelt településen található, akkor szóba jöhet a rövid távú bérbeadás is. Apartmanként kiadva nagyobb lehet a profit, azonban ez több energia- és időráfordítást igényel. Hiszen a szálláshelyek esetében akár hetente vagy 2-3 naponta is jöhet új foglalás, mely számos teendővel jár. Például egyeztetni kell, le kell szervezni a kulcsok átadását és a takarítást is.

4 tanács befektetési célú ingatlanvásárláshoz

Az árat befolyásoló tényezőket célszerű ellenőrizni

Jó néhány tényező befolyásolja az ingatlan árát, melyek számottevőek lesznek a későbbi tovább értékesítés vagy bérbeadás során is. Ilyen például az ingatlan állapota, mely szorulhat felújításra, ha a cél a magasabb áron való gyors tovább értékesítés. Azonban bérbeadáshoz érdemes inkább felújított ingatlant vásárolni, mely azonnal költözhető, nem kell rá költeni, így gyorsan kiadható. Emellett fontos a társasház állapota és a pénzügyeinek rendezettsége, illetve az is, hogy terveznek-e bármilyen felújítást a közeljövőben. Ha kertes házról van szó, akkor ellenőrizni kell a nyílászárók és a fűtési rendszer állapotát, a telek hivatalos beépíthetőségét és azt is, hogy milyen mértékben alakítható át az ingatlan. Lakás és ház esetében is alaposan érdemes átvizsgálni az ingatlant, melyhez érdemes szakember segítségét kérni. Mindemellett fontos, hogy milyen fejlesztéseket terveznek a környéken, illetve az is, hogy van-e a közelben óvoda, iskola, bolt és szórakozási lehetőség. Továbbá fontos tényező még, hogy van-e parkoló és milyen a tömegközlekedés, illetve az is, hogy van-e zöldövezet a környéken.

Érdemes számolni minden költséggel

Vételkor az ingatlan árán kívül számolni kell az ügyvédi költséggel, a vagyonszerzési illetékkel és az ingatlanközvetítő díjával. Összefoglalónk a vételáron felül felmerülő költségekről.
Ezt követően a kiadáshoz vagy az eladáshoz meg kell hirdetni az ingatlant, melynek szintén vannak költségei. Valamint hosszú távú bérbeadáskor számolni kell a bérleti szerződést elkészítő ügyvéd díjával is. Illetve társasház esetén a közös költséget is figyelembe kell venni, továbbá a rezsivel is számolni kell, ha apartmanként lesz kiadva az ingatlan, albérlet esetén ezt a költséget a bérlők fizetik. Mindemellett az adókat, többek között a személyi jövedelemadót és szálláshelyek esetén a helyi idegenforgalmi adót is hozzá kell írni a költségek listájához. Mindezek mellett érdemes tartalékot is képezni a későbbi meghibásodások javíttatására és az időszakos felújításokra is.

A fenti szempontokra figyelve még az ingatlanvásárlás előtt érdemes meggyőződni arról, hogy mennyire lesz jövedelmező a befektetés. Ha segítségre van szüksége a megfelelő ingatlan megtalálásában és az adásvétel lebonyolításában, akkor forduljon hozzám bizalommal.

fotók: pixabay.com

Ha venne vagy eladna forduljon hozzám bizalommal!

Én személyesen várom hívását!

 

Szép napot!

Üdvözlettel:

Molnár Adrienne
ingatlan és pénzügyi közvetítő

Molnár Adrienne - ingatlanokat.hu

Elérhetőségeim:

Telefon: +36/70-432 46 81  Viber: +36/70-432 46 81 Skype: trudium-adrienne

Е-mail: ingatlanokat@ingatlanokat.hu