„Rá. menős, fölösleges a munkája, csak a pénzemre utazik.” Bizonyára ön is hallott már ezekhez l hasonló tévhiteket az ingatlanosokról. Kérem, ne essen abba a hibába, hogy ezeket elhiszi! Az alábbiakban megcáfolok néhány rosszindulatú pletykát.

„Az ingatlanközvetítő át akar verni, csak a jutalék megszerzése számít neki.”
Nem titok, hogy az ingatlanközvetítő is, mint mindenki más, pénzért dolgozik. Mivel jutalékot kap, neki is ugyanaz az érdeke, mint az eladónak, hogy minél rövidebb idő alatt, minél nagyobb összegért adja el az ingatlant. A profi szakember nem akar átverni senkit, célja az, hogy elégedettek legyenek az ügyfelei és jó szívvel ajánlják tovább.

„Elküldtem a fotókat és az adatokat az ingatlanosnak, mégis személyes találkozót kér. Csak az időmet akarja rabolni.”

A profi ingatlanközvetítő komolyan veszi a munkáját, nem elégszik meg néhány életlen képpel és egy-két információval. A szakember személyesen megy ki a címre, felveszi az ingatlan adatait, professzionális fotókat és méretarányos alaprajzot készít. Mindemellett, a látottak ismeretében segít meghatározni az ingatlan megfelelő eladási árát.

„Az ingatlanközvetítő mindenért pénzt kér. Külön fizetni kell a személyes találkozóért és az egyeztetésekért is.”

Egy igazi szakember nem kér pénzt a személyes találkozóért, sem a lakás felméréséért, sem pedig az egyeztetésekért. A profi ingatlanközvetítő a sikeres adásvételt követően, kizárólag az előre megbeszélt közvetítői díjat kapja meg.

„Az ingatlanos rám akar majd tukmálni egy olyan lakást, amit nem szeretnék igazán, csak azért, hogy több jutalékot kapjon.”

Nemcsak az ingatlan eladásához kérnek közvetítői segítséget, jó néhány esetben azok is szakemberhez fordulnak, akik vásárlás előtt állnak. A profi ingatlanos csak olyan lehetőségeket mutat az ügyfelének, melyek megfelelnek az előre megbeszélt igényeknek, nem tukmál senkire semmit.

„Az ingatlanközvetítő rengeteg szabadidővel rendelkezik, alig kell dolgoznia.”

Valóban nem reggel nyolctól délután négyig dolgozik az ingatlanközvetítő. Ennek megvan a maga hátránya is, hiszen alkalmazkodnia kell az ügyfelekhez, így előfordulhat, hogy a szombat délutánját is munkával kell töltenie. Igaz, hogy nincs fix időbeosztása, de sok esetben meghaladja a napi nyolc órát is a munkaideje.

 „Az ingatlanos szakma a legkönnyebb pénzkereseti lehetőség. Kevés munkával sok pénzt keresnek.”

Ebben a szakmában sem jön egykönnyen a pénz, az ingatlanközvetítés terén elért sikerekhez is szakértelem és kitartás kell. Egy ingatlan értékesítése mögött rengeteg munka van, kiemelek néhány feladatot a sok közül: értékbecslés, fotózás, tanácsadás, hirdetés elkészítése és közzététele a megfelelő portálokon, vevőjelöltek szűrése, egyeztetések, megtekintések leszervezése és lebonyolítása, közreműködés az ártárgyalás során és még nincs vége a sornak. Nem tűnik kevésnek, igaz?

„Az ingatlanközvetítői munkához nincs szükség szakértelemre, hiszen csak fel kell adnia egy hirdetést és várnia kell a vevők jelentkezésére.”

Az ingatlanértékesítés összetett és bonyolult feladat, melynek sikeres véghezviteléhez elengedhetetlen a szakértelem, a rutin és a tapasztalat. A profi szakember tisztában van többek között az ingatlanszerzésre vagy -bérlésre vonatkozó jogszabályokkal, az értékbecslés módszereivel, az ingatlanpiac sajátosságaival, az adózással és illetékfizetéssel kapcsolatos törvények ingatlanszakmai vonatkozásaival, illetve a lakástámogatási rendszerekkel. Mindemellett rendelkezik az ingatlanszakmához szükséges marketingtudással, pszichológiai és kommunikációs ismeretekkel.

A fenti tévhitek megcáfolásával nem azt akarom bizonyítani, hogy mindenki, aki ingatlanközvetítőnek mondja magát megbízható, profi szakember lenne. Ugyanúgy, mint más szakmákban, ezen a területen is vannak, akik rosszul végzik a munkájukat. Nyilván emiatt terjedtek el a fenti tévhitek, de arra kérem, hogy ne higgye el ezeket és szánjon időt az igazi szakember megtalálására. Bizton állíthatom, hogy a profi ingatlanközvetítő munkáját megköszönik az ügyfelek és szívesen ajánlják ismerőseiknek.

Ha profi szakembert keres, forduljon hozzám bizalommal!

Molnár Adrienne
ingatlanközvetítő.