Molnár Adrienne Malomdüő villa park Új házak

Az ingatlanhirdetéseknek olykor nem sok közük van a valósághoz, csúsztatásokat tartalmaznak, melyeknek nem szabad bedőlni. Nem állítom, hogy ez minden esetre igaz, hiszen néha előfordul, hogy az alábbi állítások a valóságot tükrözik.

Lássuk, melyeket nem érdemes minden esetben elhinni.

„Optimális helykihasználású, érdekes ékszerdoboz, amit kedvére alakíthat.” Ez jelentheti azt is, hogy az ingatlan szinte élhetetlenül kis méretű. Lehet teljesen lepukkant és akár tégláig is vissza kell bontani, hogy élhetővé lehessen varázsolni.

„Kedves, barátságos, kertkapcsolatos lakás egy régebbi társasházban.” Van amikor ablak nélküli szuterénről van szó és a társasház közös udvarára való eljutáshoz több lépcsőn keresztül vezet az út az alagsorból. Vagy egy picit dohos félszuterén, melynek ablakai „remek” kilátást nyújtanak az arra közlekedő járókelők lábaira vagy az autók kerekeire.

„Teljesen bútorozott albérlet, szép kilátással.” A valóságban lehet ez annyit jelent, hogy a tulajdonos használhatatlan bútorai vannak az ingatlanban, melyeket sajnált kidobni. A szép kilátás pedig nagyon relatív kilátás, érdemes rá odafigyelni. Lehet egy jó festmény vagy rajz a szemközti tűzfalon! Vagy erdei? Vagy párizsi „franciás” – háztetős!? kép francia háztetők

„Zöldövezeti, csendes részen található ingatlan nyugalomra vágyóknak.” Számos esetben ez egyet jelent a szombat reggel hétkor füvet nyíró vagy késő este flexelő szomszéddal. Persze lehet, hogy valóban csendes a környék, hiszen távol van mindentől, valahol a város vagy a falu szélén található az ingatlan. Ráadásul nehezen megközelíthető és nem is túl biztonságos.

„Nagy lehetőségeket kínáló, tágas terekkel rendelkező, keresett lakás.” Lehet olyan is, hogy az ingatlan jellegtelen, nincs rá érdeklődő. Ráadásul olyannyira lepusztult, hogy teljes felújítást igényel, továbbá nagy belmagasságú, télen befűthetetlen, hatalmas terekkel rendelkezik.

„Retró hangulatú ingatlan, ideális első vagy legénylakásnak.” A legkisebb alapterületű, rossz kilátással rendelkező garzonlakást jelentheti. A földszinten helyezkedik el és közvetlenül a belső udvarból nyílik. Ráadásul kb a ’60-as években történt átadás óta nem volt felújítva.

„Az ingatlan környéke fellendülőben van.” Ez a mondat nem minden esetben jelent jót, hiszen nem mindegy, hogy milyen fellendülésről van szó. Lehet, hogy a dinamikusan fejlődő környéken évekig elhúzódó építkezés folyik majd, ami egész napos zajjal jár, vagyis munkagépektől és teherautóktól lesz hangos az utca.

„Fiatalos lakás, kedves, jó hangulatú társasházban a belvárosban.” Szóval a lakás a bulinegyedben található, a szomszédok pedig fiatal diákok, akik akár hétköznap is hajnalig tartó partikat szerveznek. Ez persze nemcsak a hangos zenét foglalja magába, hanem az erkélyen társalgó fiatalok reggelig tartó nevetgélését is.

„Rövid felújítás után költözhető, részleges kilátással rendelkező lakás.” A lakás lepukkant, mindent ki kell cserélni, vagyis teljes felújítást igényel. A részleges kilátás pedig valószínűleg nem jelent jót, mert pl. egy hatalmas épület eltakarja azt. A kék ég és némi zöld terület helyett csupán egy üres fal látható.

„Könnyen megközelíthető lakás a város fő ütőerénél.” Ilyenkor egy többsávos főút mellett található ingatlanra lehet számítani, mely egész nap az autók, a buszok és a villamosok zajától hangos. Szellőztetésre pedig csak az esti órákban kerülhet sor, mikor csökken a forgalom. A sort persze bármeddig lehetne folytatni.

A fenti példák jól mutatják, hogy minden apró részletre figyelni kell és olykor élni kell a gyanúperrel, hogy valami nem stimmel. Ha olyan szakember segítségére van szüksége, aki a többéves tapasztalatának köszönhetően könnyedén kiszűri a hamis állításokat, akkor forduljon hozzám bizalommal!

Molnár Adrienne

ingatlanközvetítő

képek: pixabay.com