Hamarosan kihirdetik a felvételi ponthatárokat és felmerül a lakhatás kérdése, amit mindenképpen meg kell oldani az őszi tanévkezdés előtt. Költözzön albérletbe vagy kollégiumba a diák? Esetleg dobja össze a család amije van és vegyenek egy kisebb lakást az egyetemhez közel? Ebben a cikkben mindhárom lehetőségre kitérek.

Nehéz bejutni a kollégiumokba

Az albérleti árak töredékéért lehet kollégiumi elhelyezést kapni, így ez a legnépszerűbb lakhatási forma a diákok körében. A kiszámítható és alacsony költségek mellett fontos szempont, hogy fiatalos közösségben töltheti az egyetemi éveket a hallgató. Többnyire két- vagy háromágyas szobákban kaphatnak helyet a tanulók, de egyszemélyes ellátásra is van lehetőség a legtöbb kollégiumban. Utóbbi ára kicsit magasabb, de még mindig olcsóbb, mint a lakások bérleti díjai.

A szinte állandóan nyüzsgő kollégiumi élet hátránya, hogy szinte nincs magánszféra. Általában többen laknak egy szobában, mely sok esetben zavaró lehet a tanulásban vagy a pihenésben. Sajnos néhány kollégiumban áldatlan állapotok uralkodnak, melyek megnehezíthetik az egyetemi éveket. Mivel jóval kevesebb hely van, mint egyetemi hallgató, a bejutási feltételek rendkívül szigorúak. A megüresedő helyekre szociális és tanulmányi alapon veszik fel a diákokat.

Költözzön albérletbe a hallgató?

A leendő hallgatóknak köszönhetően július második felétől szeptember végéig megélénkül az albérleti piac. A beiratkozási hercehurca előtt több tízezer fiatal keresi új lakhelyét, mely a kevés kollégiumi hely miatt többnyire albérletet jelent. Drágább megoldás, mint a diákszálló, de több előnnyel is jár. Csendesebb környezetet biztosít, mely lehetőséget teremt a nyugodt pihenéshez és a tanuláshoz. Emellett biztonságosabb és több lehetőséget, szabadságot ad a diáknak, mint a kollégium.

Egy jó környéken lévő, felújított, jól felszerelt albérlet, közel az egyetemhez kiváló választás lehet a diákévekre. Ráadásul a közösségi lehetőségeket az albérletből is ki lehet hozni, hiszen egy-két lakótárs könnyen segíthet ebben. Ráadásul, ha többen költöznek össze, akkor a bérleti díj és az internet költsége is megoszlik.

Albérletkeresés közben nem csak a lakás állapotát és elosztását kell figyelembe venni. A későbbi vitás helyzetek elkerülése érdekében érdemes ellenőrizni a tulajdonviszonyokat és az ingatlanon lévő jogokat, illetve utána kell járni a bérleti díjon kívüli kiadásoknak is. Mindenképpen írásos bérleti szerződést kell kötni és a beköltözés előtt jegyzőkönyvben kell rögzíteni a közüzemi mérőórák állását. Mindemellett javasolt pontos jegyzéket készíteni a lakásban lévő bútorokról és berendezésekről, illetve ezek állapotát is érdemes feljegyezni.

Saját lakás a hallgatónak?

A megélénkülő kereslet miatt az utóbbi években emelkedtek az albérletárak. Egy jól felszerelt, felújított, jó elosztású lakás éves bérleti díja milliós költségre is rúghat. Ha csak szobát bérel a hallgató, akkor is több százezres összeggel számolhat éves szinten. Emiatt a Nyugat-Európában már évek óta jellemző módszert itthon is sokan alkalmazzák. Vagyis azok a szülők, akik megengedhetik maguknak, vesznek egy lakást a gyermekük számára.

 Ha több szobás ingatlanról van szó, akkor érdemes kiadni a nem használt helyiségeket, hiszen így plusz bevételhez lehet jutni. Szóval a lakásvásárlás még akkor is jó befektetésnek minősül, ha csak hitelfelvétellel tudják finanszírozni a vételt. Abban az esetben sem vész kárba a befektetett összeg, ha a fiatal az egyetemi éveket követően más városban folytatná az életét, hiszen a lakás könnyen kiadható vagy értékesíthető.

Szóval azok számára, akik megengedhetik maguknak, a lakásvásárlás hosszabb távon mindenképpen jobb döntésnek bizonyul, mint a bérleti díj fizetése. A vétel előtt mindenképpen érdemes informálódni az ingatlannyilvántartásból a tulajdonosokról és a lakást terhelő jogokról. Ellenőrizni kell az apró részleteket is, például a nyílászárókat, a csapokat és a víznyomást. Illetve még a vásárlás előtt érdemes tájékozódni a közüzemi díjakról, illetve megismerni a környéket, a szomszédokat és a közös képviselőt is.

Ha segítségre van szüksége a tökéletes albérlet megtalálása vagy az álomlakás megvásárlása során, akkor forduljon hozzám bizalommal!

Molnár Adrienne
ingatlanközvetítő