Mindenki szeretné, ha a lakberendezői portálokon látott stílusos és hangulatos tereket otthonában csodálhatná, így sokan megpróbálkoznak a képeken látottak utánzásával.

Elsőre nem tűnik nehéznek a feladat, csak kell némi inspiráció és kezdődhet is a varázslat. Nos, többnyire gyorsan kiderül, hogy ami rém egyszerűnek tűnik, valójában nem az. Természetesen, ha a trendeket követő, tökéletes belső terek kialakítása a cél, akkor szakemberhez érdemes fordulni. Amennyiben ezt jelenleg nem engedheti meg magának, akkor sincs veszve a dolog, varázsolja ön stílusossá otthonát. Persze nem árt, ha van némi érzéke a harmónia megteremtéséhez, de hogyha nincs, az se baj, amennyiben az alábbi alapszabályokat betartja.

A zsúfoltság elkerülése

A zsúfoltság nyomasztóan hat, és könnyen eltereli a figyelmet a stílusos kialakításról. Ahogy telnek az évek egyre több bútor, kiegészítő és dísztárgy kerül az otthonokba. Azonban nem szabad azokhoz ragaszkodni, melyekre nincs szükség, ezeket évente egyszer érdemes kiszelektálni és elajándékozni. Emellett fontos, hogy a bútorok kiválasztásánál figyelembe kell venni a szobák méretét, hiszen gyönyörű a nappaliban lévő harmadik komód is, de ha nincs kihasználva, akkor csak a szűkösség érzetét növeli, szóval érdemes megválni tőle.

A kontraszt fontossága

Napjaink stílusát a kontrasztok határozzák meg, tehát érdemes kiválasztani egy színpárost és megjeleníteni a két szín közti árnyalatokat is. Ezekhez érdemes társítani néhány élénkebb választást, mely izgalmat visz az összhatásba, például türkizt vagy királykéket. Ha inkább a lágyítás a cél, akkor érdemes kipróbálni az idén is divatos púderrózsaszínt kiegészítő színként. Mindig figyelni kell a mértékletességre, tehát az utóbbi árnyalatok csak egy-két dísztárgyon jelenjenek meg, hiszen a túlzott használatuk könnyen elnehezítheti a szoba hangulatát.

Könnyedség és szimmetria

Fontos a szimmetriára törekedni, például legyenek páros darabok: egyforma párnák, képkeretek vagy éjjeli szekrények a térben. Persze nem szabad ezt sem nagyon szigorúan venni, hiszen szimmetrikus hatást kelt az is, ha a kanapé egyik oldalán egy állólámpa, a másikon pedig egy keskeny és magas könyvespolc van. Szóval arra kell törekedni, hogy a szimmetria inkább a bútorok és kiegészítők elrendezésében valósuljon meg.

Változatos megjelenés

Érdemes eltérni a megszokottól és némi izgalmat csempészni a terekbe egy-két meglepő elemmel vagy trükkös kiegészítővel. Erre egy jó példa lehet az étkezőasztal körül lévő székek esete. Többnyire színben és formában teljesen megegyező darabokat választunk a boltokban. Nos, kellő elszántsággal és némi kreativitással célszerű az egyforma székeket különböző színűekre festeni. Ezzel vidámságot, és némi izgalmat lehet a térbe csempészni, ha ez kevés, akkor a színek mellett a székek formája is eltérhet. Mindemellett a mintákkal is érdemes játszani, hiszen idén is divatosak a natúr színek uralta térben megjelenő virágminták. Ezek a motívumok jól mutatnak a tapétán és a szöveteken, de itt is fontos a mértékletesség.

A kaotikus összkép elkerülése

A fenti tippeket megvalósította, mégis kaotikusnak érzi az összhatást. Mi ilyenkor a teendő? Megoldást nyújt az úgynevezett összekötő elem, egy dísztárgy, kiegészítő vagy bútor, mely rendet teremt és összeköti a különféle elemeket. Ez lehet például egy szőnyeg vagy egy festmény, melynek színvilágában megjelennek a szobában használt árnyalatok.

Ezeket a tanácsokat betartva ön is könnyen stílusossá varázsolhatja otthonát

. Ha szeretne ingatlant vásárolni, ahol kipróbálhatja a fenti tippeket, akkor forduljon hozzám bizalommal!

Molnár Adrienne

ingatlanközvetítő