Nem mindennap esik meg az emberrel, hogy ingatlant értékesít, így a tapasztalat hiánya miatt jó néhány hibát elkövet egy átlagos eladó. Ha nem akar közéjük tartozni és a lehető legrövidebb idő alatt, jó áron szeretné eladni lakását, akkor ki kell tűnnie a tömegből.

A lakás vonzóvá tétele, home staging

Az első benyomás nagyon fontos, ha ekkor sikerül lenyűgözni a vevőt, akkor ez az élmény nagy befolyással bír majd a végső döntés meghozatalában. Egy nagytakarítás, átrendezés, új dekoráció sokat segíthet abban, hogy beleszeressenek az ingatlanba. A túlzsúfolt lakás nyomasztóan hat, a tágas, nagy terek sokkal vonzóbbak, ezért a felesleges bútorokat, tárgyakat el kell távolítani. Hangsúlyozni kell az ingatlan előnyös tulajdonságait, javítani kell a hibákat, a személyes tárgyakat érdemes eltenni, hogy a vevő könnyebben el tudja képzelni a lakást saját otthonaként. A felkészített ingatlanok előnnyel indulnak az értékesítési piacon, avagy gyorsabban és magasabb áron kelnek el. Ha profikra szeretné bízni a lakás vonzóbbá tételét, akkor vegye igénybe a home staging szolgáltatást, mely során szakemberek segítenek az ingatlan eladásra történő felkészítésében.

A megfelelő eladási ár meghatározása

Érdemes utánajárni az aktuális ingatlanpiaci áraknak, megnézni, hogy a környéken a hasonló lakások milyen áron kerültek eladásra. Erre mindenképpen érdemes több időt szánni, mert könnyen abba a hibába eshet, hogy túlárazza az ingatlant és erre csak akkor döbben rá, mikor hónapokig nem jelentkezik senki. A másik tévedés az lehet, ha aluláraz, gyorsan eladja a lakást és később szembesül azzal, hogy egy kisebb vagyont vesztett a meggondolatlansága miatt. Fontos, hogy az árnak összhangban kell lennie a lakás állapotával, hiszen a vevők pontosan tudják, hogy mire kell figyelni.

El akarja adni a lakását?

Professzionális fotók a hirdetéshez

Mindig azok a hirdetések vannak előnyben, ahol már a képek alapján beleszeret a vevő a lakásba, ezért fontos, hogy kiváló minőségű fotók készüljenek. Tehát kerülni kell az életlen, előnytelen szögből készített felvételeket. Arra pedig még véletlenül se kerüljön sor, hogy csak egyetlenegy, a nappalit vagy rosszabb esetben az erkélyről fotózott panorámát ábrázoló kép kerüljön a hirdetés mellé.

Vevőcsalogató hirdetés feladása

Érdemes több helyen hirdetni az ingatlant, ha akarja adni a lakását. A professzionális fotók mellett fontos az igényes alaprajz feltöltése és az, hogy a hirdetésben szerepeljen minden adat, ami az érdeklődők számára fontos lehet. A szöveg igazi vevőcsalogató legyen, ne csak a száraz adatok felsorolása, de arra figyelni kell, hogy a valóságot mutassa, hiszen előbb-utóbb minden kis ferdítés kiderül.

A lakás megtekintése

Miután sikerült időpontot egyeztetni az érdeklődőkkel, következik a lakás megtekintése. Ahogy már korábban említettem, fontos az első benyomás. Figyeljen arra, hogy ekkor is rend legyen, a lakás állapota tükrözze a képeken látottakat. Készítsen elő minden dokumentumot, amire az érdeklődők kíváncsiak lehetnek. Kedvesen, de határozottan válaszoljon a felmerülő kérdésekre, szorítkozzon a lényegre és a lakás előnyeire. Érdemes a vevőjelölteket néhány percre magukra hagyni, hogy négyszemközt megoszthassák egymással a benyomásaikat.

Ajánlat, adásvétel

Amennyiben az érdeklődő ajánlatot tesz a lakás megvásárlására, potenciális vevővé válik. Általában ezt követi az áralku, melynek sikeres lezárását követően kezdődnek az adásvétel konkrét lépései. A szerződéskötés előtt köteles bemutatni a vevőnek az ingatlan energetikai tanúsítványát, ha nincs, akkor készíttetnie kell. Az adásvételhez elengedhetetlen ügyvéd segítségét kérni, aki elkészíti a szükséges dokumentumokat és megfelelő tájékoztatást ad a további teendőkről.

El akarja adni a lakását? Ha nincs ideje ennyi részlettel foglalkozni, de nem akar lemondani a pezsgő ingatlanpiac kínálta jó áron történő lakáseladásról, akkor forduljon hozzám bizalommal!

Ha venne vagy eladna vagy bérbeadna forduljon hozzám bizalommal!

Én személyesen várom hívását!

 

Szép napot!

Üdvözlettel:

Molnár Adrienne
ingatlan és pénzügyi közvetítő

Molnár Adrienne - ingatlanokat.hu

Elérhetőségeim:

Telefon: +36/70-432 46 81  Viber: +36/70-432 46 81 Skype: trudium-adrienne

Е-mail: ingatlanokat@ingatlanokat.hu

képek: pixabay.com