A fiatalok életében az egyik legfontosabb és egyben legnehezebb lépés a saját lakás megszerzése. Sokan csak a szülői házban maradással és így az albérleti díj megtakarításával tudják összegyűjteni a hitelhez szükséges önrészt. Vajon ma egy fiatal mennyi idő alatt tudja félretenni ezt az összeget?

Nagy segítség, ha nem kell albérletet fizetni

A lakáspiaci változások, a dráguló ingatlanok és albérletek nehéz helyzetbe hozták az első lakásuk megvásárlását tervező fiatalokat. Leginkább azokat, akik nem kaphatnak több milliós segítséget a családjuktól. Bár az is nagy támogatás, hogy a szülői házban nem kell albérletet fizetni, így annak összegét félretehetik. Azonban a megtakarításhoz nagy önuralom kell, hogy fesztiválbérletekre, utazásokra és új holmikra ne folyjon el a spórolt összeg.

Az ingatlan értékének legalább 20 százaléka az önerő

Tegyük fel, hogy sem a tanulmányok, sem pedig a munka miatt nem kell más városba költöznie a fiatalnak, maradhat a szülői házban. Később azonban szeretne Budapesten egy körülbelül 35-40 négyzetméteres lakást megvásárolni. Egy ugyanekkora albérlet díja jelenleg a fővárosban 100- 120 ezer forint havonta. Az ingatlanportálokon lévő hirdetések alapján egy ilyen paraméterekkel rendelkező lakás kínálati ára, kerülettől függően körülbelül 22-25 millió forint. Ahhoz, hogy az ingatlant meg tudja vásárolni a fiatal, össze kell gyűjtenie a lakás értékének legalább 20 százalékát, vagyis a hitelhez szükséges önerőt. Ennél a példánál maradva ez az összeg körülbelül 4-5 millió forint.

Hány év alatt lehet összegyűjteni az önerőt?

A jelenlegi szabályok szerint az ingatlan értékének legalább 20 százaléka az önerő, vagyis a bankok maximum a forgalmi érték 80 százalékáig hitelezhetnek. Azonban ez csak egy felső határ, hiszen a pénzintézeteknek fontos, hogy a fedezet biztosan megmaradjon a hitel mögött. Így előfordulhat, hogy csak 60-70 százalékig mennek el. A mostani példánknál maradva adott egy 20- 25 milliós budapesti lakás, melyhez szükséges 4-5 millió forint önerő. Mivel a fiatal a szülői házban marad, megtakarítja havonta a 100-120 ezer forintos albérleti díjat. Az ingatlanárak emelkedését is figyelembe véve egyszerűen kiszámolható, hogy körülbelül 3-4 év alatt gyűjtheti össze a hitelfelvételhez szükséges önerőt. Nyilván ez csak egy példa, melyhez olcsóbb fővárosi bérleti díjat és a garzonok alacsonyabb kínálati árát vettem alapul. Persze Budapest a legdrágább, szóval ha nem fővárosi ingatlan a cél, akkor hamarabb össze lehet gyűjteni a szükséges önerőt. Vagy marad a 3-4 év, de akkor elegendő kisebb összeget félretenni havonta.

Állami támogatások, kedvezmények

Ha a fiatal párok együtt gyűjtik össze az önerőt és félre tudnak tenni fejenként egy-egy albérleti díjat havonta, akkor a fenti idő nyilván feleződik. Azok pedig, akik a közeljövőben házasságot kötnek és gyermeket vállalnak, az állami támogatásokat igénybe véve, könnyebben juthatnak saját lakáshoz vagy házhoz. Érdemes igényelniük a családi otthonteremtési kedvezményt, a támogatott lakáshitelt és a babaváró támogatást, melyek több millió forintos segítséget jelentenek az új otthon megvásárlásakor. A kötelező illeték fizetésekor is igénybe vehető kedvezmény, hiszen életkortól függetlenül az első lakást vásárlók 12 havi kamatmentes illeték-részletfizetést kérhetnek. Ráadásul a 35 év alatti első lakást vásárlók illetékkedvezményben részesülnek, amennyiben az ingatlan vételára 15 millió forint alatt van.

Az első saját otthon igazi mérföldkő minden fiatal életében, ha segítségre van szüksége az ingatlanvásárlás során, akkor forduljon hozzám bizalommal.

Molnár Adrienne
ingatlanközvetítő
képek: pixabay.com