A tulajdonosok közül egyre többen adják ki ingatlanukat. A megállapodás megkötése előtt nem árt néhány dologgal tisztában lenni ahhoz, hogy a hosszú távú bérbeadás valóban jó befektetés legyen. Ebből a cikkből kiderül, hogy többek között mire kell figyelnie ingatlan bérbeadásánál.

A bérleti szerződést érdemes írásba foglalni

Az ingatlan bérbeadásának érvényességéhez elengedhetetlen a bérleti szerződés írásba foglalása, vagyis az ügyvéd és a közjegyző által kialakított jogtiszta helyzet. A dokumentum mindkét fél érdekeit védi, megkönnyíti az esetleges későbbi jogviták rendezését. Szerepelnie kell benne többek között a bérleti díj összegének, a fizetés ütemezésének, a bérlés időtartamának, illetve az elmaradások jogkövetkezményeinek. A bérbeadó ellenőrizheti az ingatlan állapotát és használatát, de ennek gyakoriságát bele kell foglalni a bérleti szerződésbe. Mindemellett érdemes feltüntetni a dokumentumban, hogy lakhat-e a bérlővel együtt más személy, illetve lehet-e dohányozni vagy kisállatot tartani az ingatlanban.

A kaució, avagy óvadék szerepe

A kaució egyfajta biztosíték a bérbeadó részére, amit a bérlő még a beköltözés előtt, általában a szerződéskötéskor ad át. Összege általában két-három havi bérleti díjnak felel meg, ha nem került felhasználásra, akkor a szerződés megszűnésekor visszajár a bérlőnek. A kaució abban az esetben tartható vissza, ha az ingatlan vagy a berendezési tárgyak, eszközök állapotában kár keletkezik, illetve akkor, ha a bérleti díj, illetve a közüzemi költségek fizetése elmarad. A természetes elhasználódásból eredő karbantartások költségeire nem használható fel. A beköltözés előtt érdemes tételes leltárt készíteni a berendezési tárgyakról és feltüntetni azok állapotát is, mellyel a későbbi vitás helyzetek könnyen tisztázhatók. A kauciót nem javasolt az utolsó hónapok bérleti díjának beszámítani, mivel ilyen esetben a kiköltözéskor kiderülő problémák esetére biztosíték nélkül marad a bérbeadó.

Ezekre figyeljen ingatlan bérbeadásánál

Ki fizesse a rezsiszámlákat?

A későbbi viták elkerülése érdekében még a beköltözés előtt jegyzőkönyvben kell rögzíteni a közüzemi mérőórák állását. A közművek maradjanak a tulajdonos nevén, így a későbbiekben bármikor informálódhat és eljárhat a szolgáltatónál. A legbiztonságosabb módszer a bérbeadó számára, ha ő intézi a rezsiszámlák fizetését és utólag, a számla ellenében kéri el a bérlőtől az összeget. Így biztosan nem lesz elmaradás vagy esetlegesen kikapcsolás. Az internet-, telefon- és televízió-előfizetést ezzel ellenben érdemes a bérlő nevére kötni és kiköltözéskor elkérni tőle a szolgáltatás lemondását igazoló dokumentum másolatát.

A bérleti szerződés felmondása

Mindenképpen rendelkezni kell a szerződésben a rendes és a rendkívüli felmondásról. Például arról, hogy az esetleges díj- és költségfizetési elmaradások esetén, mennyi idő után és milyen módon mondhatja fel a szerződést a bérbeadó. Persze az, hogy a vitás helyzetet követően felmondásra kerül a szerződés, még nem jelenti azt, hogy ki is költözik a bérlő, mivel a törvény alapvetően az ingatlan birtoklóját védi. Erre az eshetőségre is fel kell készülnie a bérbeadónak és biztosítani azt, hogy felmondás esetén kiüríthető legyen az ingatlan. Mi ennek a módja? A bérleti szerződést és a nyilatkozatot közjegyző által közokiratba kell foglaltatni, mely biztosítja a közvetlen végrehajthatóságot. Ez azt jelenti, hogy elhúzódó és költséges pereskedés helyett zökkenőmentesen lefolytatható az ingatlan kiürítése és a nem fizetett bérleti díj rövid idő alatt behajtható. Többnyire a körülbelül 20-30 ezer forintos közjegyzői díj miatt nem élnek ezzel a lehetőséggel a bérbeadók, pedig ez az összeg elenyésző az esetleges későbbi perköltséghez képest.

Ha segítségre van szüksége ingatlana bérbeadása során, akkor forduljon hozzám bizalommal!

Ha venne vagy eladna vagy bérbeadna forduljon hozzám bizalommal!

Én személyesen várom hívását!

 

Szép napot!

Üdvözlettel:

Molnár Adrienne
ingatlan és pénzügyi közvetítő

Molnár Adrienne - ingatlanokat.hu

Elérhetőségeim:

Telefon: +36/70-432 46 81  Viber: +36/70-432 46 81 Skype: trudium-adrienne

Е-mail: ingatlanokat@ingatlanokat.hu