Élénkülés figyelhető meg a bérleti piacon, mivel a tulajdonosok közül egyre többen adják ki ingatlanukat. A megállapodás megkötése előtt nem árt néhány dologgal tisztában lenni ahhoz, hogy a hosszú távú bérbeadás valóban jó befektetés legyen.

Ebből a cikkből kiderül, hogy többek között mire kell figyelnie a bérbeadónak. A bérleti szerződést érdemes írásba foglalni Az l ingatlan bérbeadásának érvényességéhez elengedhetetlen a bérleti szerződés írásba foglalása, vagyis az ügyvéd és a közjegyző által kialakított jogtiszta helyzet. A dokumentum mindkét fél érdekeit védi, megkönnyíti az esetleges későbbi jogviták rendezését. Szerepelnie kell benne többek között a bérleti díj összegének, a fizetés ütemezésének, a bérlés időtartamának, illetve az elmaradások jogkövetkezményeinek. A bérbeadó ellenőrizheti az ingatlan állapotát és használatát, de ennek gyakoriságát bele kell foglalni a bérleti szerződésbe. Mindemellett érdemes feltüntetni a dokumentumban, hogy lakhat-e a bérlővel együtt más személy, illetve lehet-e dohányozni vagy kisállatot tartani az ingatlanban.

A kaució, avagy óvadék szerepe A kaució egyfajta biztosíték a bérbeadó részére, amit a bérlő még a beköltözés előtt, általában a szerződéskötéskor ad át. Összege általában két-három havi bérleti díjnak felel meg, ha nem került felhasználásra, akkor a szerződés megszűnésekor visszajár a bérlőnek. A kaució abban az esetben tartható vissza, ha az ingatlan vagy a berendezési tárgyak, eszközök állapotában kár keletkezik, illetve akkor, ha a bérleti díj, illetve a közüzemi költségek fizetése elmarad. A természetes elhasználódásból eredő karbantartások költségeire nem használható fel.

A beköltözés előtt érdemes tételes leltárt készíteni a berendezési tárgyakról és feltüntetni azok állapotát is, mellyel a későbbi vitás helyzetek könnyen tisztázhatók. A kauciót nem javasolt az utolsó hónapok bérleti díjának beszámítani, mivel ilyen esetben a kiköltözéskor kiderülő problémák esetére biztosíték nélkül marad a bérbeadó.

Ki fizesse a rezsiszámlákat?

A későbbi viták elkerülése érdekében még a beköltözés előtt jegyzőkönyvben kell rögzíteni a közüzemi mérőórák állását. A közművek maradjanak a tulajdonos nevén, így a későbbiekben bármikor informálódhat és eljárhat a szolgáltatónál. A legbiztonságosabb módszer a bérbeadó számára, ha ő intézi a rezsiszámlák fizetését és utólag, a számla ellenében kéri el a bérlőtől az összeget. Így biztosan nem lesz elmaradás vagy esetlegesen kikapcsolás.

Az internet-, telefon- és televízió-előfizetést ezzel ellenben érdemes a bérlő nevére kötni és kiköltözéskor elkérni tőle a szolgáltatás lemondását igazoló dokumentum másolatát.

A bérleti szerződés felmondása

Mindenképpen rendelkezni kell a szerződésben a rendes és a rendkívüli felmondásról. Például arról, hogy az esetleges díj- és költségfizetési elmaradások esetén, mennyi idő után és milyen módon mondhatja fel a szerződést a bérbeadó. Persze az, hogy a vitás helyzetet követően felmondásra kerül a szerződés, még nem jelenti azt, hogy ki is költözik a bérlő, mivel a törvény alapvetően az ingatlan birtoklóját védi. Erre az eshetőségre is fel kell készülnie a bérbeadónak és biztosítani azt, hogy felmondás esetén kiüríthető legyen az ingatlan.

Mi ennek a módja?

A bérleti szerződést és a nyilatkozatot közjegyző által közokiratba kell foglaltatni, mely biztosítja a közvetlen végrehajthatóságot. Ez azt jelenti, hogy elhúzódó és költséges pereskedés helyett zökkenőmentesen lefolytatható az ingatlan kiürítése és a nem fizetett bérleti díj rövid idő alatt behajtható. Többnyire a körülbelül 20-30 ezer forintos közjegyzői díj miatt nem élnek ezzel a lehetőséggel a bérbeadók, pedig ez az összeg elenyésző az esetleges későbbi perköltséghez képest.

Ha segítségre van szüksége ingatlana bérbeadása során, akkor forduljon hozzám bizalommal!

Molnár Adrienne

ingatlanközvetítő