A tanuláshoz inspiráló környezet kell, ahol semmi sem vonja el a gyermek figyelmét. A megfelelő tanulószoba vagy -sarok kialakításával jelentősen megkönnyíthető a házifeladat-írás. Csupán néhány egyszerű szempontot kell figyelembe venni.

Vegyen részt a gyermek is a kialakításban!

Legyen kényelmes és inspiráló a szoba, hiszen a tanulás gondolata eleve nem minden gyerek számára szívderítő. A lényeg, hogy a környezete segítse, ne pedig akadályozza a tanulásban. Olyan hangulatot sugározzon, mely megkönnyíti a házifeladat-írást. Ugyanúgy, ahogyan a dolgozószoba berendezése hatással van a munkavégzésre, a tanulószoba kialakítása is hatással van a tanulásra.

Fontos, hogy legyen bevonva a gyermek is kialakításba, így a későbbiekben biztosan lesz kedve időt tölteni a helyiségben. A legszerencsésebb, ha tanulószobává alakítható át egy helyiség, azonban ez nem minden esetben valósítható meg. Amennyiben erre nincs mód, a gyerekszobában kell kialakítani egy tanulósarkot.

Ha a testvérével osztozik a gyermek a szobán, célszerű térelválasztót használni a tanulósarok kialakításához. Legyen szó tanulószobáról vagy -sarokról, az alábbi tanácsok mindkét lehetőségnél segítenek.

A berendezés tegye kényelmessé a tanulást!

Az íróasztal jól megvilágított helyre kerüljön, hiszen a természetes fény növeli a tanulás hatékonyságát. Azonban arra is figyelni kell, hogy bizonyos napszakokban az árnyékolás legyen megoldható. Mivel a tanulással töltött órák olykor az estébe is nyúlhatnak, egyéb világításra is szükség lesz még a csillár mellett. Olyan olvasólámpát kell beszerezni, mely optimális a gyermek számára, megfelelő fényt biztosít, de nem fárasztja a szemet. A kábelek elhelyezésénél pedig ügyelni kell arra, hogy ne jelentsenek veszélyt közlekedés közben.

A tárolóegységekkel ellátott íróasztal legyen nagy írófelületű, tehát a mérete legyen elég nagy, hogy minden fontos eszköz karnyújtásnyira legyen rajta. Továbbá legyen gyerekbarát, a szélei legyenek lekerekítettek. Mindemellett praktikus, ha az asztal lapja állítható, így nem kell évente új darabot vásárolni ahogy a gyermek nő.

A kényelmetlen ücsörgés elkerülésének érdekében be kell szerezni egy megfelelő széket. Ez az a bútordarab, amin semmiképp sem szabad spórolni. Legyen kényelmes, állítható és érjen le róla a gyermek lába a földre. Mindemellett pedig feleljen meg az ergonómiai előírásoknak. Mindenképpen vegyen részt a gyermek a bútorok kiválasztásában, hiszen fontos, hogy az ő ízléséhez is passzoljon.

Érdemes kerülni a sötét színeket és a zsúfoltságot!

Ne legyenek a színek túlságosan harsányak, hogy ne tereljék el a gyermek figyelmét a tanulásról. Olyan árnyalatokat érdemes választani, melyek hozzájárulnak a koncentráláshoz és segítik a tanulás folyamatát. Érdemes világos, játékos színekben gondolkodni. Ha nagyon kicsi a helyiség, célszerű olyan trükkökhöz folyamodni, melyek tágítják a teret. Ilyen például a csíkos szőnyeg, mely hosszanti irányba nyújtja a szobát.

A személyes kiegészítők fontosak, engedni kell a gyermeknek, hogy érdeklődésének megfelelően dekoráljon, így még szívesebben fogja birtokba venni új birodalmát. Kerüljenek elő a falmatricák és a mesefigurás kiegészítők, de csak mértékkel.

El kell kerülni a dekorálásnál a zsúfoltságot, hiszen nyomasztóan hathat, elterelheti a figyelmet a tanulásról. Mindemellett érdemes tenni egy kisebb parafatáblát az asztal fölé, amire fel lehet helyezni az órarendet és a fontos információkat. Továbbá célszerű beszerezni tárolókat, rendszerezőket, melyekkel megelőzhető, hogy átláthatatlan káosz alakuljon ki az asztalon.

Szükség lenne egy új gyerekszobára, esetleg egy helyiségre, ami átalakítható tanulószobának?

Azonban ehhez túl kicsi az otthona és újat vásárolna?

A jelenlegi ingatlan eladásában és az új megvételében, illetve a hitellehetőségek és az állami támogatások terén való eligazodásban is tudok segíteni.

Keressen bizalommal, várom hívását!

Molnár Adrienne

ingatlanközvetítő

képek: pixabay.com