Ikerház, sorház, társasház

Lakásvásárlás előtt áll? Esetleg befektetéseken gondolkodik?
A megfelelő döntés meghozatalához nagyon fontos ismernünk, lakástulajdoni formákat. Ebben a cikkben Ikerház, sorház, társasház formákat tekintjük át.

A lakástulajdon különböző tulajdoni formáinak jellegzetességei összehasonlítva:

A lakástulajdon a tulajdoni viszonyok alapján lehet osztatlan közös tulajdon (eszmei hányad, kizárólagos használattal) és lehet albetét (társasházi tulajdon). A tulajdonjog szempontjából a lényeges, hogy osztatlan közös tulajdon van-e vagy albetét, a sorház/ikerház nem jogi kategória.

Ikerház, sorház

Ikerházban és sorházban a lakások tipikusan osztatlan közös tulajdonban vannak, ez azt jelenti, hogy több lakás egyetlen tulajdoni lapon van nyilvántartva. Tipikusan ilyenkor a tulajdoni lap a házas telek lapja, amelyen a telekméret és az van feltüntetve, hogy a lakóház áll rajta.

A tulajdoni lapról nem lehet megállapítani az egyes lakások méretét, de gyakran még az egész házét sem. A méretről a megosztási szerződés, ennek hiányában az eladó nyilatkozata adhat eligazítást.

Ebben az esetben az egyes lakások tulajdonosainak a tulajdoni lapon eszmei hányadban jelzett tulajdonjoga és a lakáson – a tulajdoni lapon nem szereplő – kizárólagos használati joga van. Az önálló lakások használati viszonyait a megosztási szerződés vagy a kialakult szokások rendezik.

Megosztási szerződés készítése (lsd. megosztási szerződés bejegyzést is) nem kötelező, de anélkül hitelt nem lehet felvenni az ingatlanra.

megosztási szerződes – mi-az-és-kell-e?

Társasház – albetét

Társasházban az egyes albetétek/lakások önálló tulajdoni lapon szerelnek, ennek megfelelően a tulajdoni lapból meg lehet állapítani, hogy mekkora a lakás és annak kik a tulajdonosai.

A tulajdoni lapon gyakran, de nem minden esetben tüntetik fel, ha a lakáshoz a társasházi közös tulajdonból kizárólagos használatú tároló, pince, kocsibeálló tartozik.

Ha a tulajdoni lap bejegyzése csak utal az alapító okirat rendelkezéseire, akkor az alapító okiratban lehet megnézni, hogy ott rögzítettek-e kizárólagos használati jogot pincére, beállóra stb.

Ha az alapító okiratban sincs ilyen, akkor a házban kialakult szokások az irányadók, amiről az eladó és/vagy a közös képviselő tud nyilatkozni.

Szövetkezeti lakás

Lsd.: társasház fent.

Ugyanazok a szabályok azzal az eltéréssel, hogy alapító okirat helyett alapszabály van és közös képviselő helyett szövetkezeti elnök. A szövetkezet tagjává válás feltételei eltérhetnek a lakás tulajdonjogának megszerzésétől, ez azonban az értékesítés folyamatát lényeges nem befolyásolja.

Honnan tudom, hogy mekkora a lakás?

Sorház/ikerház esetében,(általában minden osztatlan közös tulajdonban lévő, kizárólagos használati joggal elkülönített lakás esetében) a megosztási szerződés, ennek hiányában a kialakult szokás az irányadó. Megosztási szerződés hiányában elsősorban az eladó tud nyilatkozni arról, hogy milyenek a használati szokások az ingatlanban.

Társasházi lakás esetében a lakásnak van önálló tulajdoni lapja, amelyen a lakás mérete, szobák száma, esetleg még a további kizárólagos használatú helyiségek is szerepelnek.

Kinek kell aláírnia az ingatlanközvetítői megbízási szerződést?

A tulajdonosnak (minden tulajdonosnak) és a kialakult szokások szerint a haszonélvezőnek is legalább hozzájáruló nyilatkozatot kell tennie az értékesítéshez.

Sorház/ikerház esetében az adott lakás kizárólagos használatával rendelkező valamennyi tulajdonostársnak (haszonélvezőnek) kell megbízást adnia az értékesítésre, a többieknek elővásárlási joguk van. A tekintetben, hogy kik a kizárólagos használatú lakás tulajdonosai a megosztási szerződés, ennek hiányában az eladó nyilatkozata az irányadó. Az elővásárlásra jogosultaknak nem kell az ingatlanközvetítői megbízási szerződést aláírniuk (nem megbízók), de érdemes tőlük már ekkor előzetes nyilatkozatot beszerezni az elővásárlási jog tekintetében (lsd. elővásárlási jogra vonatkozó bejegyzést is).

elővásárlási-jog

Társasház esetében az albetét tulajdoni lapján szereplő tulajdonosok lesznek a megbízók az ingatlanközvetítővel kötött megbízási szerződésben.

Elővásárlási jog alakulása – erről lsd. az elővásárlási jogra vonatkozó blogbejegyzést is

Sorház/ikerház

Osztatlan közös tulajdonnál mindig van elővásárlási jog! Akkor is, ha van megosztási szerződés, mert a megosztási szerződés kizárólag a használati viszonyokat rendezi kötelező jelleggel  a felek között, az elővásárlási jogot nem. Elővásárlási jogról előzetesen lemondani nem lehet, a vételi ajánlatot kell még az elfogadás előtt közölni a jogosulttal. A megbízási szerződés megkötése után érdemes lehet beszerezni az elővásárlásra jogosultak elvi nyilatkozatát arról, hogy nem kívánnak élni a jogukkal, ez a formális nyilatkozattételre felhívást nem pótolja, de az értékesítést megkönnyítheti, a potenciális vevőknek megnyugtató lehet.

Társasház

Fő szabály szerint itt nincs elővásárlási jog, azonban az alapító okirat kiköthet elővásárlási jogot úgy is, hogy ez a tulajdoni lapon nincs feltüntetve. Különösen kis számú (4-6) lakásos társasházaknál gyakori, hogy van ilyen kikötés. Ha az alapító okirat kiköti az elővásárlási jogot, akkor ugyanúgy kell eljárni mint bármely más elővásárlási jognál.

A közművek ikerházban/sorházban

Osztatlan közös tulajdonban lévő több lakásnál elképzelhető, hogy a közművek szétválasztása nem teljes. Ha teljes a szétválasztás – minden lakásnak külön órája és fogyasztói szerződése van a közműszolgáltatókkal, akkor semmiben nem tér el a birtokbaadás a társasháznál szokásossal. Amennyiben fő óra/almérő megosztás van, vagy esetleg közös óra és elszámolás van a többi lakással, akkor erről legkésőbb a birtokbaadás során érdemes egyeztetni.

A közművek helyzete a tulajdonviszonyokat nem érinti és így az értékesítést nem befolyásolja, de a vevő számára lényeges információ lehet, ezért érdemes rákérdezni az eladónál már a megbízáskötés után, az értékesítés során.

Ha venne vagy eladna forduljon hozzám bizalommal!

Én személyesen várom hívását!

Szép napot!

Üdvözlettel:

Molnár Adrienne

ingatlan és pénzügyi közvetítő

 

Molnár Adrienne - ingatlanokat.hu

Elérhetőségeim:

Telefon: +36/70-432 46 81  Viber: +36/70-432 46 81 Skype: trudium-adrienne

Е-mail: ingatlanokat@ingatlanokat.hu