Bizonyára ön is hallott már számos rémtörténetet tisztességtelen ingatlanosokról, netán saját rossz tapasztalata is van. Ebben a szakmában is, mint az összes többiben vannak, akik minden etikai szabályt áthágnak annak érdekében, hogy minél több pénzt keressenek. Jó néhány történetet hallottam én is az elmúlt években, az alábbiakban ezek közül válogattam.

Mire érdemes figyelni eladóként?

Ha az ingatlanos ismeretlenül azzal hívja fel az eladót, hogy már holnap visz vevőket. Általában ügyvéd vagy orvos házaspárt, akik pont olyan lakást keresnek, amilyen a tulajdonosé, akkor nagy valószínűséggel nem mond igazat. Hiszen sem az ingatlanos, sem a vevőjelöltek nem látták még a lakást, nincsenek tisztában az ingatlannal kapcsolatos információkkal. Ki bólintana rá a vételre anélkül, hogy valóban látná a lakást? Nagy valószínűséggel senki. Ilyen esetekben, a tisztességtelen ingatlanossal kötött megállapodás után, minden bizonnyal eltűnnek a vevők.

Ezen kívül jó néhány esetben alkalmazzák azt az erkölcstelen módszert is a csalók, hogy kamu érdeklődőket visznek az ingatlanba, akiknek feltűnően semmi sem tetszik, mindent kifogásolnak és végül az eladási árnál jóval alacsonyabbat mondanak. Ezzel a pénztárcagyilkos trükkel csupán azt próbálja elérni a csaló, hogy a hamis ajánlatra hivatkozva levihesse a lakás árát és így majd jóval könnyebben tudja eladni a következő érdeklődőnek.

Az igazán elvetemült haszonleső magánemberként jelentkezik a hirdetésre és a lakás körbemutatása után beszélgetésbe elegyedik az eladókkal. Csak a megfelelő pillanatban árulja el, hogy ő valójában nem is akarja megvenni az ingatlant, de segíthet az eladásban, szóval megpróbálja meggyőzni a tulajdonosokat, hogy szerződjenek le vele.

Mire érdemes figyelni vevőként?

Egy becsületes ingatlanközvetítő minden esetben a tulajdoni lapon szereplő négyzetmétert és a szobák pontos számát adja meg a hirdetésben. Ezzel ellenben az etikátlan ingatlanosok előszeretettel trükköznek az alapterülettel vagy a szobák számával. Sok esetben olyan helyiségeket neveznek meg szobának, melyek nem számítanak annak. Ilyen például a közlekedő, a hall és az alkóv, vagyis az ablaktalan helyiség.

Mindemellett sokszor nem közlik az érdeklődővel, hogy nehezíti-e majd bármi az adásvételt, például teher vagy elővásárlási jog. Számos esetben előfordul az is, hogy a szakma tisztességtelen ügyeskedői álvevőket alkalmaznak, akik pont akkor nézik meg a lakást, amikor a valódi érdeklődő és nagyon lelkesek, azonnal meg akarják venni az ingatlant. A „jó lenne most dönteni, mert vannak más komoly érdeklődők is” esete ez, mellyel megpróbálják az igazi vevőjelöltet rákényszeríteni a döntés gyorsabb meghozatalára, hogy ne legyen ideje átgondolni reálisan a vásárlást.

Végül következzen az egyik legbosszantóbb átverés, mikor a vevő kinéz egy meghirdetett lakást és emiatt lép kapcsolatba az ingatlanossal, aki látszólag készségesen áll az ügyfél rendelkezésére. Viszont az utolsó pillanatban kiderül, hogy a lakás sajnos elkelt, de tud a közelben egy másikat, ami egyébként sokkal jobb választás. Mondanom sem kell, hogy a meghirdetett csodalakás nagy valószínűséggel nem is létezett, amit pedig helyette mutatnak, nem lesz sokkal jobb választás.

Az etikátlan ingatlanosokat sajnos nem lehet eltiltani a szakmától, ezért önnek kell körültekintőnek lennie. Ha az ajánlata túl szép, például azonnali vevő, irreálisan magas eladási ár, akkor érdemes máshoz fordulni. Még a legprofibb ingatlanközvetítő sem fogja egy nap alatt eladni a lakását vagy a házát. Ne dőljön be a hamis ígéreteknek, inkább bízzon meg egy tisztességes ingatlanközvetítőt.

Ha becsületes és profi szakembert keres, forduljon hozzám bizalommal!

Molnár Adrienne

ingatlanközvetítő