Olykor érdemes megállni egy pillanatra és életünk kereteire összpontosítani. Rendet tenni a környezetünkben, szelektálni, a felesleges tárgyaktól megszabadulni és a dekorációt felfrissíteni. Azonban ez nem mindig elég, bizonyos élethelyzetekben rádöbben az ember, hogy a ház, melyben él már nem szolgálja. Ha már nem szolgál, el kell engedni! Jó néhány esetben előfordul, hogy olyan házakban, lakásokban élnek az emberek, melyek már nem az ő igényeiket szolgálják.

Változnak az élethelyzetek, melyekhez alkalmazkodni kell. Ha a munka- és a lakhely közti ingázás sok-sok órát vesz igénybe naponta, akkor érdemes közelebb költözni az álomállás helyszínéhez. Ha bővül a család, akkor mindenképpen javasolt lecserélni a belvárosi, romkocsma feletti lakást egy kertvárosi házra. Ha már a legfiatalabb családtag is kirepült a fészekből, nem éri meg a szülőknek fenntartani a 200 négyzetméteres kertes házat. Ha egyedül maradt a nagyszülő, akkor a vidéki, nyári konyhás, nagy kerttel rendelkező ingatlant érdemes kisebb, a családhoz közelebb lévő, biztonságos lakásra cserélni. Ez csak néhány példa a sok közül és valóban nehéz döntés mind.

Azonban hosszú távon megéri igazodni az új élethelyzethez, hiszen rengeteg idő és pénz spórolható meg a költözéssel. Nem kell siettetni a döntést „Felesleges ez a sok szoba, magas a rezsiköltség, egy vagyont visz el a karbantartás, de szeretjük ezt a házat, csodálatos emlékek kötnek ide.” Ilyen és ehhez hasonló mondatok egész sorát hallottam már és teljesen érthető, az érzelmi kötődés ellenére változtatni nem könnyű. Ilyenkor nem szabad siettetni a döntést, csak akkor érdemes költözni, ha az elhatározás biztos.

Az esetek többségében nem a lakáshoz, sokkal inkább a környékhez ragaszkodnak. Szerencsére erre is létezik megoldás, hiszen olykor a környező utcákban is található olyan ingatlan, ami megfelel az új élethelyzetnek. Ha sikerült eldönteni, hogy egy kedves belvárosi lakás, egy zöldövezeti családi ház vagy egy luxusvilla Budán felel-e meg az új igényeknek, akkor következnek a számítások.

Minden esetben figyelembe kell venni a lehetőségeket, például azt, hogy mennyiért lehet eladni az ingatlant és mennyibe kerül az új otthon. Mindemellett plusz kiadásokkal is számolni kell és sok-sok részletre kell odafigyelni, hogy a változtatás valóban gördülékenyen menjen. Érdemes segítséget kérni Ha eljött a változtatás ideje, akkor érdemes felkeresni egy ingatlan- és pénzügyi közvetítőt, aki sokat segíthet a döntés meghozásában, illetve az eladási és a vásárlási folyamat lebonyolításában. Így nem kell szabadnapokat kivennie az ingatlaneladással és a -vétellel járó időigényes feladatok miatt. A szakember az aktuális piaci helyzetet figyelembe véve segít meghatározni az eladási árat. Minőségi fotókkal, figyelemfelkeltő szöveggel, méretarányos alaprajzzal elkészíti a hirdetést és közzéteszi a portálokon. Egyeztet az érdeklődőkkel és kiszűri azokat, akik döntés- és fizetésképtelenek, így fölösleges körök nélkül találja meg a megfelelő vevőjelöltet.

Támogatást nyújt az esetleges áralku során, illetve segít eligazodni a jogszabályok és adózási kötelezettségek között. Az eladáshoz kötelező energetikai tanúsítvány elkészíttetésében is támogatást nyújt és ismer megbízható, ingatlanokkal foglalkozó ügyvédet, aki segít az adásvétel lebonyolításában. Mindemellett az igények pontos ismeretében segít az új otthon megtalálásában és foggal-körömmel védi ügyfele érdekeit a tárgyalások során, illetve támogatást nyújt a végső árban való megegyezés során.

Ha segítségre van szüksége az ingatlaneladás vagy -vásárlás során, akkor forduljon hozzám bizalommal!

Molnár Adrienne

ingatlanközvetítő

képek: pixabay.com