A hazai ingatlanpiacon idén is folytatódik a fellendülés és az áremelkedés – derül ki a CBRE ingatlanbefektetési felméréséből.

2016. után 2017. is erős évnek ígérkezik az európai ingatlanpiacon – derül ki a CBRE felméréséből, amely szerint a befektetők 85 százaléka legalább annyit költene ingatlanvásárlásra, mint 2016-ban, az összeg pedig globálisan elérheti a 475 milliárd dollárt. A magyar befektetői tendenciák sem térnek el a nemzetközi trendektől.

A CBRE a magyarországi ingatlanbefektetők körében is készített felmérést arról, hogy mire számítanak 2017-ben az ingatlanpiacon.

A válaszadók 43 százaléka szerint ötödével is nőhet az ingatlanbefektetések száma, és 23 százalékuk szerint 2017-ben meglehet minden idők legmagasabb forgalma.

Mekkora lesz a befektetési piac forgalma 2017-ben?

 

A felmérés alapján Európa-szerte csökkenőben van az amerikai befektetők jelenléte. Helyettük a hazai befektetők részesedése nőhet, továbbá a hagyományos európai tőkére, elsősorban német alapokra számíthatunk.

Míg az európai befektetési piacon a befektetők egyharmada nevezte meg az irodákat a tőke elsődleges célpontjának, addig a magyaron az érdeklődési index több, mint a duplája ennek:

  • Irodaházak – 69 %
  • Szállodák – 14 %
  • Kiskereskedelmi és ipari ingatlanok – 8 – 8 %

Ez megegyezik azzal az elmúlt években tapasztalt trenddel, miszerint Magyarországon és főleg Budapesten az idegenforgalmi növekedés jelentős szálloda-beruházásokat eredményezett. A fővárosban azonban nem csak a befektetések mértéke nőtt, hanem a lakáspiaci árak is.

Az elmúlt években az európai befektetők új alternatív célpontokat is kerestek, mint a magánkollégiumok, élményparkok, vagy akár magánkézben lévő oktatási- és egészségügyi intézmények. Magyarországon egyelőre még várat magára az ilyen irányú befektetés.
Az iparági szereplők szerint a jövőben vonzó befektetési lehetőséget jelenthetnek Budapesten:

  • Magánkollégiumok – 49%
  • Ingatlanhitelek – 27%
  • Egészségügyi és oktatási épületek – 20%

A CBRE előadásából kiderült, hogy az Amerikában emelkedésnek indult kamatok már befolyásolják az európai befektetőket, akik a vártnál gyorsabb európai kamatemelés lehetőségét tartják a legnagyobb veszélynek az ingatlanpiacon. A hazai fórumon a megkérdezettek majdnem fele még két évig a hozamok további csökkenésére fogad.

Milyen hozamszintre számít 2019 első negyedévében?

Az ingatlanpiaci szereplők egyelőre nem tartanak a fejlesztések értékesítési lehetőségeinek beszűkülésétől, ugyanakkor az emelkedő építési költségek 56%-uknak okoz gondot.

A válaszadók 35 százaléka emelkedő bérleti díjakra, míg 38 százalékuk további hozamcsökkenésre számít, és 24 százalékuk szerint a jelenlegi építőipari költségrally nem úszható meg profitcsökkenés nélkül.

forrás: CBRE Befektetési Reggeli befektetői felmérés