A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) 2015. július 1. óta igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás, mely az utóbbi években számos pontjában változott. 2019 júliusától újabb csok- módosítások lépnek életbe, melyeket az alábbiakban foglalom össze.

Mi a családi otthonteremtési kedvezmény?

Egy vissza nem térítendő állami támogatás, melynek segítségével a családok könnyebben érhetik el lakáscéljaikat. Az igényelhető összeg nagysága függ a meglévő vagy vállalt gyermekek számától, az ingatlan hasznos alapterületétől és a támogatás céljától. Utóbbi lehet új ingatlan vásárlása vagy építése és használt ingatlan vásárlása vagy bővítése. A kedvezmény bármely csok-ügyintézéssel foglalkozó kereskedelmi banknál igényelhető.

A vissza nem térítendő állami támogatás mellé kedvezményes kamatozású jelzáloghitel is felvehető.

Ez az úgynevezett csok-hitel, mely előtörleszthető. A maximálisnál kisebb, illetve nagyobb hitelösszeget is fel lehet venni, de az utóbbi esetén a kamattámogatott kölcsönhatár feletti hitelrészt piaci kamattal kell törleszteni. A csok-hitel államilag garantált éves kamata 3 százalék és a futamideje legfeljebb 25 év.

Milyen csok-módosítások lépnek életbe 2019 nyarán?

Július elsejétől… …még több család számára lesz elérhető a kedvezményes csok-hitel, mivel a családi otthonteremtési kedvezmény mellé felvehető kamattámogatott kölcsön használt lakás vásárlására is igényelhető lesz. Maximális összege két gyermeket nevelő vagy vállaló családok esetén 10 millió, legalább három gyermeknél 15 millió forint. …nem kell elbontani a régi ház alapjait ahhoz, hogy új háznak minősüljön az ingatlan. Amennyiben az alapok statikailag megfelelnek a követelményeknek, akkor a régi ház alapjára épülő ingatlannál is felvehető az új lakásokra járó családi otthonteremtési kedvezmény.

…nemcsak az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban, hanem bárhol külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszony figyelembe vehető a családi otthonteremtési kedvezmény kérésekor, ha magyar állampolgárok igénylik a támogatást. …eltörlik a használt ingatlanok vásárlására vonatkozó 35 millió forintos felső értékhatárt, mely korábban feltétele volt a családi otthonteremtési kedvezmény felvételének. Így ennél drágább lakás vagy ház megvásárlására is lehet igényelni. Ez a határ az új lakások esetében már év elején megszűnt. …mérséklik az ingatlanfedezetű jelzáloghiteleket, már a második gyermek születésekor elengednek egymillió, a harmadik gyermeknél pedig négymillió forintot. Minden további gyermek születésekor egy-egy millió forintot átvállal az állam a szülők jelzáloghiteléből.

Ez a támogatás nemcsak a csok- hitelnél vehető igénybe, hanem minden, már meglévő jelzáloghitelnél. …a Magyar Falu Program keretében indul a falusi csok és 2022. június 31-ig igényelhető. Összesen 2486 hátrányosabb helyzetű települést érint és a tanyákra is kiterjed. Az igényelhető összeg egy gyermek estén 600 ezer, két gyermeknél 2 millió 600 ezer, három vagy több gyermeknél pedig 10 millió forint. Az ingatlan hasznos alapterületének maximális mérete nincs korlátozva. A falusi csok összege új és használt ingatlan vásárlásánál is ugyanannyi, de utóbbi esetében csak a támogatás fele költhető a vételárra, a másik felét korszerűsítésre, felújításra kell fordítani.

A falusi csok igénylésének feltétele az erkölcsi bizonyítvánnyal igazolt büntetlen előélet és két év folyamatos társadalombiztosítási jogviszony. Azok a családok, akik már korábban megvásárolták ingatlanjukat, korszerűsítésre és bővítésre megkaphatják a falusi csok támogatási összegének felét. Ez egy gyermek esetén 300 ezer, két gyermeknél 1 millió 300 ezer, három vagy több gyermek esetén pedig 5 millió forintot jelent.

A jelen cikk terjedelménél fogva sem alkalmas arra, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény júliusi változtatásainak minden részletét ismertesse.

További információért érdeklődjön a csok- ügyintézéssel foglalkozó bankoknál. (forrás: kormany.hu)