Sokan vannak, akik szóba sem akarnak állni ingatlanosokkal. Van, aki negatív tapasztalat miatt gondolkodik így, de a legtöbben nem tudnának konkrét indokot mondani. Az a helyzet, hogy az ingatlanosoktól való tartózkodás legfőbb oka a félelem. Nem magától az ingatlanos személytől, hanem félelem az ismeretlentől. Mégis mi történik akkor, ha az egyik legnagyobb értékét rábízzuk valakire, akivel akár csak most találkozunk először élőben?

Ez nagyon komoly félelem, ezért nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Ebben a cikkben ezért csak és kizárólag azt írom le, hogy milyen sorrendben és mik történnek akkor, ha ingatlanost fogad fel. Konkrétan azt írom le, hogy milyen lépések történnek akkor, ha velem kíván együtt dolgozni.

Ezek a lépések ingatlanosonként eltérők lehetnek, de sok van köztük, ami általános érvényű.

1. Eldönti, hogy profira bízza ingatlanja eladását.

Ez egy olyan döntés, amit mindenképp javaslok megfontolásra. Fogok még írni arról, hogy milyen számottevő különbségek vannak aközött, ha valaki maga adja el az ingatlanját, és ha ingatlanosra bízza.

2. Utánanéz a lehetőségeknek, hogy kit válasszon.

Vannak ingatlanirodák és egyedi ingatlanosok is. Sokan vannak, akik alavetően egyedül dolgoznak, de tagjai valamilyen szövetségnek vagy iroda-láncnak, így nagyobb közösségi erő van mögöttük.

3. Megtalálja azt, aki a legszimpatikusabb, és interneten is tetszik a jelenléte (facebook profilja, saját weboldala, hirdetései, stb.)

Nem csak az ingatlan eladása a nagy döntés, de az is, hogy kiben bízunk meg annyira, hogy a kezébe adjuk ezt. Mindenképp ajánlom, hogy keressen rá az ingatlanosra, mielőtt találkozik vele.

 • Milyen a facebook profilja?
 • Van saját honlapja? Ha igen, az milyen?
 • Milyen stílusban beszél a hirdetéseiben?
 • Esetleg mit lehet még róla tudni?

Ha már ezek alapján szimpatikus, akkor jó eséllyel lesz élőben is az, és öröm lesz vele együtt dolgozni.

Eddig még csak nagyon általános lépések voltak, a továbbiakban megyünk bele, hogy konkrétan velem milyen az együtt dolgozás.

4. Egyeztetünk telefonon.

Bármikor, hétvégén is nyugodtan lehet engem hívni, és kérésére szívesen vissza is hívom. Beszélgetésünk során kiderül, hogy tudok-e segíteni. Ha igen, akkor megbeszélünk egy időpontot, hogy mikor menjek ki helyszínre.

5. A megbeszélt időpontban személyesen kimegyek a címre.

Általában hamar megtaláljuk a közös hangot, és a tárgyra is térhetünk.

 • Felveszem a személyes adatokat és az ingatlan adatait.
 • Megállapodunk a közvetítői díjban. Ez körülményektől függően az eladási ár 2 és 5 százaléka között mozog.
 • Befotózom az ingatlant. Sok éves tapasztalatom van, hogy milye képeket érdemes csinálni, de van, hogy profi fotóst is hívok.
 • Alaprajzot készítek az ingatlanról. Ennek az alapja természetesen a meglévő alaprajz, ha rendelkezésre áll. Felveszem a méreteket, és felvezetem őket az ingatlan alaprajzába. Ez alatt nem mérnöki pontosságú részleteket kell érteni, hanem ami a vevőket érdekelni szokta.

Kettő fontos megjegyzés ezzel a ponttal kapcsolatban:

 • Van, aki azért igyekszik távol maradni az ingatlanosoktól, mert nem akarja, hogy az ingatlan eladásából száramzó bevételből akár csak egy keveset is oda kelljen adnia másnak. Ezek az emberek ugyanakkor a legtöbb esetben 10-15, de néha akár 20 százalékot is hajlandóak engedni az árból, amikor a leendő vevővel tárgyalnak. Ha megnézzük a számokat, akkor kiderül, hogy több pénzhez jutottak volna akkor, ha az ingatlanosnak kifizetik a jutalékát, mint úgy, hogy beleegyeztek egy olcsóbb árba.
 • Mindig ügyelek arra, hogy a képek és a hirdetés szövege a valóságot adják vissza. Első gondolatra jónak tűnhet jobb színben feltüntetni az ingatlant, a valós állapothoz képest. Ilyenkor viszont előbb-utóbb mindig kiderül még a kissebb ferdítés is, ami egyrészt nagyon rossz szájízt hagy minden résztvevőben, másrészt feleslegesen pazaroljuk saját magunk és a vevőjelölt idejét. A valóság mutatásával kevesebb félreértés adódik, és nincs csalódás. Aki a valóságot mutató hirdetésre jelentkezik, sokkal nagyobb eséllyel válik vevővé, mint az, aki egy „kisminkelt”, kicsinosított hirdetésbe szeret bele.

6. Elkészítem az ingatlanról szóló hirdetést, és elkezdem hirdetni.

 • Számos hirdetőoldallal állok kapcsolatban, így a hirdetések akár 44 weboldalon is meg tudnak jelenni.
 • Emellett belső körökben is kiajánlom az ingatlant, olyan ingatlanosoknak, akik lehet, hogy pont tudnak rá vevőt.
 • Az ingatlan típusától függően célzottan is kiajánlom kollégáknak.

7. Vevőjelöltek kezelése.

 • A hirdetéseknél az én telefonszámom van megadva, így az érdeklődőkkel én beszélek.
 • Válaszolok minden kérdésükre, elmondom a részleteket.
 • A „valóságba helyezem” az ingatlant az érdeklődő számára. Elmondom neki, milyen környéken van, milyen a közlekedés, szomszédok. Új ingatlan esetén elmondom, hogy a beruházó mennyire megbízható, milyen referenciái vannak.
 • Ha az érdeklődő élőben is meg szeretné nézni az ingatlant, akkor mindenkivel egyeztetek. Megtaláljuk azt az időpontot, ami mindenkinek megfelel, lebeszéljük az ingatlan megtekintését.
 • Az érdeklődővel először én találkozom, még az előtt, hogy az ingatlanba bemennénk. Elkérem az adatait, és megnézem, hogy öltözete, kiállása, viselkedése alapján mennyire reális, hogy tényleg meg tudja venni az adott ingatlant.
 • Ha akármilyen gyanú felmerül, akkor telefonálok azoknak a kollégáimnak, akiknek megvan a jogosultságuk ahhoz, hogy mélyebben belenézzenek adatokba, és ellenőrzést végzünk. Ha ezen a ponton kiderül, hogy az érdeklődőnek igazából abszolút nincs szándékában megvenni az ingatlant, vagy teljesen esélytelen, hogy bármi módon ki tudja fizetni, akkor a megtekintésig nem is jutunk el.
 • A megtekintés előtt minden vevőjelölttel kitöltöm és aláíratom a megtekintő elismervényt, még az ingatlan megnézése előtt. Ez a dokumentum tartalmaz kitételeket arra, hogy a vevő nem egyezkedhet közvetlenül az eladóval, csak rajtam keresztül. Ez garantálja, hogy nem fog pár hirtelen, meggondolatlan mondat miatt jóval árun alul elkelni az ingatlan.
 • A vevőjelölttel odamegyünk az ingatlanhoz, és én körbevezetem. Válaszolok az összes felmerülő kérdésére. Válaszolok a kellemetlen kérdésekre is, és megmagyarázom az elsőre kevésbé érthető helyzeteket.
 • A megtekintés után adok neki gondolkodási időt, majd ha magától nem jelentkezik pár napon belül, akkor megkeresem én.
 • Az itt leírtakat minden egyes vevőjelölttel megteszem, amíg el nem lesz adva az ingatlan!

8. Adásvétel

 • Amint az egyik vevőjelöltből tényleges vásárló lesz, átbeszélem vele az adásvétel menetét. Megbeszéljük a határidőket, az intézendő ügyeket.
 • Abszolút segítek az adásvételi folyamat minden lépésénél. A munkám nem az eladás megbeszéléséig tart, hanem egészen addig, amíg minden rendben van.
 • Adásvétel nem bonyolódhat energetikai tanúsítvány nélkül. Ha ilyen nincs, akkor segítek az elkészítésében, akár 24 órán belül.
 • Tudok ügyvédet ajánlani, akit már rengetegen fogadtak el. Precíz, kifogástalan munkát végez, több évtizedes tapasztalata van kifejezetten adásvételekkel foglalkozó ügyvédként – mindezt korrekt áron.
 • Sokszor az ingatlan eladáshoz hozzátartozik egy másik ingatlan vásárlása is. Szívesen segítek eligazodni a hitel és hitelkonstrukciók között. Sokszor tudok ajánlani speciális, csak közvetítőn keresztül elérhető kedvezményeket, több bank ajánlata közül. Ezen túl a banki ügyintézés előkészítését, lebonyolítását is vállalom. Önnek a hitelkérelem beadásakor és a szerződés aláírásakor kell csak bemennie a bankba, így nyugodtabban foglalkozhat magával a költözéssel.
 • CSOK ügyintézésben is teljes körű segítséget tudok nyújtani.
 • A sikeres adásvételt követően az ügyvédnél fizetett előlegből megkapom a megbeszélt közvetítői díjat.

Talán látható már, hogy egy ingatlan eladása bár egyszerűnek tűnhet, de számos buktatót rejt annak, aki egyedül, ingatlanos segítsége nélkül akar belekezdeni. Ha eddig csak az ismeretlentől való félelem miatt nem keresett szakembert az eladáshoz, remélem, hogy sikerült enyhíteni a félelmén.

Ha tapasztalt, profi ingatlanosra kívánja bízni az eladást, keressen bizalommal!