Az eladó költségei ingatlan-adásvételkor

Ingatlanértékesítés előtt számtalan kérdés merül fel az eladókban, melyek között mindig szerepel, hogy milyen költségekkel kell számolniuk az ügylet során. Az alábbiakban erre válaszolok, részletezem az eladó oldalán felmerülő kiadásokat.

A vételárból származó jövedelem adója

Ha valaki ingatlant ad el, akkor költségekre is számíthat, melyek közül az egyik legfontosabb a vételárból származó jövedelem adója. Ez azt jelenti, hogy az eladó köteles adót fizetni az értékesítésből származó jövedelme után. Ezt az összeget az éves adóbevallásban kell bevallani, tehát a kötelező adót az eladás évét követő évben kell megfizetni. A bevételszerzés napja az a nap, amikor az adásvételi szerződés a földhivatalba benyújtásra kerül. Fontos megemlíteni, hogy a vevő által fizetett esetleges késedelmi kamat is növeli a bevétel összegét. Az adó alapja a jövedelem, mely a bevétel és az ingatlanért eredetileg fizetett vételár különbözete. Ez az összeg csökkenthető néhány költség levonásával, például a szerzéskor fizetett illeték összegével, illetve az értéknövelő és az eladás előtti 24 hónapon belül végzett állagmegóvással kapcsolatos beruházások költségével. Ezeken kívül a vásárláskor felmerült ügyvédi és szakértői díjakat, illetve az eladással kapcsolatos költségeket is levonhatja az eladó. Természetesen minden költséget számlával vagy más hiteles bizonylattal, okirattal kell igazolni.

Az adó mértéke függ attól is, hogy hány év telt el az ingatlan megszerzése és az értékesítése között. Ha az eladásra a megszerzés évében vagy az azt követő évben kerül sor, akkor a költségekkel csökkentett teljes vételárat kell jövedelemnek tekinteni.

 

 

Az energetikai tanúsítvány készíttetésének költsége

Az eladónak az ingatlanra vonatkozóan energetikai tanúsítványt kell készíttetnie, amit legkésőbb az adásvételi szerződés aláírásával egy időben köteles átadni a vevőnek. Meg kell bíznia egy szakembert, aki felméri az ingatlan energetikai állapotát és kiállít egy tanúsítványt, mely az ingatlan energetikai minőség szerinti besorolását, illetve az energia-megtakarításra vonatkozó javaslatot tartalmazza. A dokumentum beszerzésének díja szakértőnként eltérő, általában 20-30 ezer forintos költséget jelent az eladónak. Ha már rendelkezik a tulajdonos korábban készült tanúsítvánnyal, akkor azt is nyugodtan felhasználhatja, hiszen a szakvélemény 10 évig érvényes.

 

Az ingatlanközvetítő díja

Ha az eladónak nincs ideje és energiája hirdetéskészítéssel, -feladással, -frissítéssel, vevőjelöltek szűrésével, megtekintések szervezésével foglalkozni, akkor ingatlanos segítségét veszi igénybe. A jutalék összege közvetítőnként eltér, általában az eladási ár 2-5 százaléka körül van.

Remélem, hogy a segítségére tudtam lenni ezzel a cikkel. Ha az ingatlaneladás során megbízható és profi szakemberre van szüksége, forduljon hozzám bizalommal!

Ha venne vagy eladna forduljon hozzám bizalommal!

Én személyesen várom hívását!

 

Szép napot!

Üdvözlettel:

 

Molnár Adrienne
ingatlan és pénzügyi közvetítő

 

Elérhetőségeim:

Telefon: +36/70-432 46 81  Viber: +36/70-432 46 81 Skype: trudium-adrienne

Е-mail: ingatlanokat@ingatlanokat.hu