A lakáshitelhez szükséges önerő

Amennyiben a vásárló számára nem áll rendelkezésre teljes egészében a vételár, szüksége lesz lakáshitelre az ingatlanvásárláshoz. Ennek azonban feltétele az önerő megléte, melynek előteremtése sok esetben nagy nehézséget jelent. Összegyűjtöttem néhány fontos tudnivalót az önerővel kapcsolatban.

Mennyi önerő szükséges a hitelfelvételhez?

Mivel a bankok legfeljebb az ingatlanfedezet forgalmi értékének 80 százalékát nyújthatják hitelként, legalább 20 százalék önerő szükséges annak felvételéhez. Ez azt jelenti, hogy egy 30 milliós lakás megvételéhez legalább 6 millió forint önerőre lesz szükség. Ez a minimum, amit a jogszabály előír, de a tapasztalat azt mutatja, hogy hitelintézetenként eltérhet az összeg. Azt érdemes szem előtt tartani, hogy minél nagyobb önerővel rendelkezik a leendő vásárló, annál jobb eséllyel kap kedvezőbb feltételű hitelt.

Bérlés vagy mamahotel?

Sajnos a növekvő bérleti díjak és a magas négyzetméterárak nem kedveznek a leendő vásárlóknak, főleg azoknak nem, akik első lakásuk megszerzése előtt állnak. Ennek köszönhetően napjainkban a fiataloknak még hitelből is kevés esélyük van ingatlant vásárolni. Amennyiben az önerő előteremtéséhez nem kapnak anyagi segítséget a szülőktől, érdemes átgondolniuk a megtakarítási lehetőségeiket. Ha a fiatalnak nem kell másik városba költöznie a munkahelye miatt, érdemes még pár évig a szülői házban maradnia. Ha átlagos fizetéssel és bérleti díjjal számolunk, továbbá feltételezzük, hogy képes félretenni minden hónapban a lakbérnek megfelelő összeget, akkor akár 5-6 év alatt összegyűjtheti a szükséges önrészt. Nyilván párban könnyebb, azaz ha a fiatal párkapcsolatban él, a párjával együtt tervezi a jövőt és mindketten a mamahotelt választják, akkor az önerő előteremtéséhez szükséges idő értelemszerűen a felére csökkenhet.

A lakáshitelhez szükséges önerő

Megfelelő jövedelem nélkül nincs hitel

A felvehető kölcsön összege az önerő mellett függ többek között a lakásvásárló jövedelmi helyzetétől, az ingatlan területi elhelyezkedésétől, állapotától, értékétől és a hitelintézet által megengedett finanszírozási aránytól. Utóbbit jogszabály határozza meg, mely szerint legfeljebb az ingatlan értékének 80 százaléka lehet a felvehető hitel összege. Ez persze nem azt jelenti, hogy a bankok minden esetben megelégednek a 20 százalékos önerővel, ez csak egy minimum. Általában a pénzintézetek sajátos finanszírozási aránya ennél nagyobb mértékű önerő meglétét írja elő. Amennyiben nincs más terhelés a számlára érkező fizetésen, akkor a lakáshitel törlesztőrészlete legfeljebb a nettó jövedelem 50 százalékáig terjedhet. Ez azt jelenti, hogy 100 ezer forintos törlesztőrészlet esetén legalább nettó 200 ezer forintos havi jövedelem szükséges a hitelfelvételhez.

Támogatások és kedvezmények

Ma már számos állami támogatás érhető el az ingatlanvásárlók számára. Például vissza nem térítendő támogatások és kedvezményes lakáshitelek a csok, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény rendszerén belül. Minden esetben érdemes alaposan utánajárni a feltételeknek, hiszen azok nem teljesítése a kapott összeg kamattal együtt történő visszafizetését vonhatja maga után. Nemcsak a támogatások és a kedvezmények feltételeinek kell alaposan utánajárni, hanem a lakáshitelek részleteinek is. A pénzintézeteknél nagy a verseny, az ajánlatok napról napra változnak. Szóval alaposan meg kell vizsgálni a bankok ajánlatait, hiszen hitelintézetenként eltérhetnek a felvétel feltételei, a kamatok és a kedvezmények. A körültekintő választással akár milliók spórolhatóak.

Amennyiben ingatlanvásárlás előtt áll és tájékozódni szeretne a szükséges önerőről, az elérhető lakáshitelekről vagy segítségre van szüksége az adásvétel lebonyolításában, akkor forduljon hozzám bizalommal!

Ha venne vagy eladna vagy bérbeadna forduljon hozzám bizalommal!

 

Én személyesen várom hívását!

 

Szép napot!

Üdvözlettel:

Molnár Adrienne
ingatlan és pénzügyi közvetítő

Molnár Adrienne - ingatlanokat.hu

Elérhetőségeim:

Telefon: +36/70-432 46 81  Viber: +36/70-432 46 81 Skype: trudium-adrienne

Е-mail: ingatlanokat@ingatlanokat.hu

képek: unsplash.com