A kanapén, a laptop fölé görnyedve? Esetleg az ágyban pizsamában?

Nos, sajnos egyik opció sem járul hozzá a hatékony otthoni munkavégzéshez. Ezek helyett egy megfelelően kialakított helyre és nyugodt, inspiráló környezetre lesz szüksége, ahol semmi sem vonja el a figyelmét.

Érdemes az alábbi tanácsokat szem előtt tartania az otthoni iroda kialakításakor.

A megfelelően kialakított környezet elengedhetetlen Bizonyos munkaköröknél, például újságírók, dizájnerek, programozók vagy fordítók esetében akár még növelheti is a produktivitást a home office. Azonban néhány szempontra figyelni kell, hogy valóban hatékonyan működhessen az otthoni munkavégzés. Persze a kanapén elnyúlva is el lehet tölteni a munkanapot, de azt a produktivitás bánja.

Elsősorban azt kell végig gondolni, hogy lehet kialakítani egy elkülönített helyet a lakásban, ahol nem zavarnak a családtagok. Erre alkalmas lehet egy szoba vagy félszoba, esetleg a nappali vagy az étkező egyik szeglete. Érdemes olyan helyet választani, mely természetes fényben gazdag, de bizonyos napszakokban az árnyékolás is megoldható.

A legszerencsésebb lehetőség, ha dolgozószobává alakítható egy helyiség, mely lehetővé teszi, hogy semmi se terelhesse el a figyelmet a munkáról. Amennyiben erre nincs mód és csupán valamelyik helyiség egyik szeglete áll rendelkezésre, szükség lesz egy térelválasztóra. Például polcos szekrénnyel, függönnyel vagy paravánnal könnyen elkülöníthető egy szeglet, mely dolgozósarokká alakítható.

A berendezés befolyásolja a munkakedvet Akár dolgozószobáról van szó, akár dolgozósarokról, a berendezés mindkét esetben kulcsfontosságú. Szükség lesz egy megfelelő funkciókkal rendelkező irodai székre, mely a kedvező testtartást szolgálja. Az étkezőszék erre alkalmatlan, hiszen fontos, hogy állatható legyen a magassága, a karfája és a háttámlája. Ez az a bútordarab, amin semmiképp sem szabad spórolni, mivel hosszútávon komoly egészségügyi problémákat okozhat egy rosszul kialakított szék. Továbbá szükség lesz egy olyan íróasztalra, mely lehetővé teszi, hogy a munkához szükséges eszközök karnyújtásnyira legyenek.

Mindemellett a tárolásról sem szabad megfeledkezni, hiszen nem lehet mindent az asztalon vagy annak fiókjaiban tartani. Szükség lesz egy polcra is, ahol a mappák, az irattartók, az irodaszerek, a dokumentumok és a könyvek tárolhatóak. A hatékony otthoni munkavégzés egyik feltétele a megfelelő környezet kialakítása, melyhez hozzátartozik az áramforrás és az internetkapcsolat biztosítása is. Szóval minden – esetben gondoskodni kell elosztóról és olykor egy wifi-jelerősítőről is.

A színeket sem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen különféle pszichés és élettani hatással bírnak. Ráadásul a hangulat mellett a teljesítőképességet is befolyásolják. Például a kék szín tisztaságot, frissességet sugall, inspirál és növeli a kreativitást. A zöld pedig pihentető hatású, nyugalmat áraszt és segít csökkenteni a stresszt, miközben a természet közelségét hozza a helyiségbe. A citromsárga pedig elűzi a fáradtságot és serkenti az agyműködést, miközben életvidámságot sugall. A dekorációval óvatosan kell bánni és a kevesebb több elvet alkalmazni.

Célszerű csupán néhány dizájnos elemmel, egy-két képpel, dísztárggyal hangulatossá varázsolni a környezetet, mivel a zsúfoltság nyomasztóan hat és eltereli a figyelmet a munkáról. Arra kell törekedni, hogy inspiráló és esztétikus legyen a munkakörnyezet, hiszen egy jól átgondolt otthoni iroda hozzájárul a sikeres és hatékony munkavégzéshez.

Kicsinek bizonyult a lakás, mivel nem alakítható ki egy otthoni iroda, még egy dolgozósarok sem? Szüksége lenne egy nagyobb ingatlanra, ahol könnyen kialakítható egy dolgozószoba?

Amennyiben kérdése van vagy tanácsra lenne szüksége, keressen bizalommal!

Molnár Adrienne

ingatlanközvetítő

képek: unsplash.com