Milliókat takaríthatnak meg a családok – új elemekkel bővül az otthonteremtési program

A 2015-ben indított otthonteremtési program 2021. január 1-jétől új elemekkel bővül, ezeket ismertette tájékoztatóján Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter. A cikkben az új elemekkel kapcsolatos – eddig közzétett – legfontosabb információk kerültek összegzésre.

Melyek az otthonteremtési program új elemei?
Egyrészt a gyermekes családok otthonfelújítási költségeinek egy részét átvállalja az állam. Másrészt az új építésű otthonok vásárlásánál 5 százalékra csökken az áfa. Továbbá a csok lehetőségével élő családok visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát és még illetékmentességet is igénybe vehetnek.

Otthonfelújítási támogatás – akár hárommillió forint is visszaigényelhető

A gyermekes családok az otthonfelújítási költségeikhez kaphatnak hozzájárulást. A felújítás költségének felét, maximum hárommillió forintot igényelhetnek vissza azok a családok, amelyek legalább egy gyermeket nevelnek. Ez segítséget nyújt nekik abban, hogy otthonukat szépíthessék és bővíthessék.

Az otthonfelújítási támogatás igénylésének nem feltétele, hogy a család éljen a csok, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény lehetőségével. A támogatás a gyermek 18 éves koráig igényelhető. Amennyiben a gyermeket nevelők otthongondozási díjra jogosultak, nincs életkori határ. Ha valaki 2021. január 1-je után kezd felújításba és gyűjti a számlákat az anyagbeszerzésről és a munkaerőköltségről, a költségek felét az állam visszautalja, legfeljebb hárommillió forintig. Vagyis a visszatérítést az anyagköltségekre és a munkaerőköltségekre is igénybe vehetik majd az arra jogosultak.

Mindez azt jelenti, hogy egy hatmilliós otthonfelújítás során hárommillió forintot spórol minden gyermekes család, amennyiben számlákkal tudja igazolni a költségeket. Ráadásul bármilyen otthonfelújítási formára felhasználható ez a támogatás. Az otthonfelújítási program felülről nyitott lesz, vagyis nem fogyhat el a keret. A támogatás további részleteinek kidolgozása még folyamatban van.

Otthonteremtési program 2021. január

5 százalékos áfa, csokos visszaigénylés – milliókat spórolhatnak a családok

Az otthonfelújítási támogatás mellett nemrég jelentette be a kormány, hogy 2021. január 1-jétől az új építésű otthonok értékesítésének áfatartalmát 27 százalékról 5 százalékra csökkentik. Ráadásul azok a családosok, akik igénybe veszik a csokot, vagyis a családi otthonteremtési kedvezményt, új otthonuk vásárlásakor az 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik.

Például egy 30 millió forint plusz áfáért hirdetett lakás esetében 6,5 millió forintot spórolhat a család az 5 százalékos áfának köszönhetően. Amennyiben igénybe veszik a csokot, az 5 százalékot is visszakaphatják, vagyis további 1,5 millió forintot visszaigényelhetnek. Ez azt jelenti, hogy amennyiben igénybe veszik a csokot a vásárlás során, összesen 8 millió forintot takaríthatnak meg.

Illetékmentességet kapnak a csokos lakásvásárlók

További kedvezmény a családosok számára a csokkal vásárolt ingatlanok illetékmentessége. 2021. január 1-jétől teljes illetékmentességet biztosít a kormány azoknak, akik csokkal, vagyis családi otthonteremtési kedvezménnyel vásárolnak új vagy használt ingatlant. Ráadásul az illeték nem utólag kerül visszatérítésre, hanem egyáltalán nem kell megfizetni.

A családi otthonteremtési kedvezményt egyedülálló szülők is igényelhetik, vagyis az illetékmentesség rájuk is vonatkozik. A program ebben az esetben is nyitott felülről, vagyis annyi pénzt nyújt a kormány, amennyire igény lesz. Az illetékmentesség egy 50 millió forintos ingatlan esetében 2 millió forintos megtakarítást jelent a jogosultak számára. Ebben az esetben az illetékmentesség, az áfacsökkentés és az áfamentesség együttesen 15,5 millió forint megspórolását teszi lehetővé.

A jelen cikk terjedelménél fogva sem alkalmas arra, hogy az otthonteremtési program minden részletét ismertesse.
További információért tájékozódjon a kormany.hu weboldalon.

forrás: kormany.hu
fotók: freepik.com

Ha venne vagy eladna vagy bérbeadna forduljon hozzám bizalommal!

Én személyesen várom hívását!

Szép napot!

Üdvözlettel:

Molnár Adrienne
ingatlan és pénzügyi közvetítő

Molnár Adrienne - ingatlanos

Elérhetőségeim:

Telefon: +36/70-432 46 81  Viber: +36/70-432 46 81 Skype: trudium-adrienne

Е-mail: ingatlanokat@ingatlanokat.hu