Nem titok, hogy az ingatlanvásárlás az egyik legnagyobb pénzügyi döntés. Számos esetben egy élet munkája van a vételben, ezért nagyon körültekintőnek kell lenni. Az alábbiakban összegyűjtöttem, hogy mire érdemes kiemelten figyelnie a szerződéskötés előtt.

Apró részletek

Az első látásra tetszetős lakás később rengeteg fejfájást okozhat önnek, ha nem elég körültekintő a vásárlás előtt. Érdemes alaposan körbejárni az ingatlant és minden apró részletre figyelni. Ellenőrizni a nyílászárókat, a csapokat, a víznyomást és kipróbálni a fűtést. Utána kell járni, hogy mikor és milyen anyagból készült az épület. Hiszen más a karbantartási igénye a téglából épült lakásnak és más a panelnek.

Az épület korából pedig következtetni lehet az elektromos hálózat állapotára. Megfelelő körültekintés esetén nem kerüli el a figyelmet a friss festéssel leplezett penészfolt, repedés vagy a dohos szag, ami az épület vizesedésére utalhat.

Emeleti lakásoknál mindezek mellett figyelembe kell venni, hogy van-e lift a házban vagy lépcsőn kell majd cipelni a bevásárlószatyrokat. Ha komolyabban megtetszik az ingatlan, akkor célszerű más-más napszakban is megtekinteni. Lehet, hogy délelőtt a nyugalom szigete a lakás, délután pedig a csúcsforgalom zajától hangos.

A környék megismerése

Érdemes hosszasan sétálni a környéken, megismerni a szomszédos utcákat. Átgondolni, hogy valóban szeretne-e ott élni. Felderíteni, hogy milyen távolságra van a bolt vagy éppen a gyerekeknek a játszótér, az óvoda és az iskola. Milyen parkolási lehetőségek vannak a környéken, milyen messze van a buszmegálló vagy a legközelebbi park.

Kedves szomszédok

Az elavult vezetékrendszertől már csak a rossz szomszédság okozhat több fejfájást és álmatlan éjszakát. Megéri bekopogtatni néhány lakásba és szóba elegyedni a lakókkal. Érdeklődni, hogy volt-e valami rendkívüli történés, például tűz vagy beázás az ingatlanban. A beszélgetések során megismerheti a szomszédságot is, így például hamar kiderül, ha valaki kóbor macskákat gyűjt a lakásában. Jobb ezekkel a körülményekkel időben szembesülni, hiszen ezek a tapasztalatok is számítani fognak a végső döntés meghozatalában.

Közös képviselő Javasolt felkeresni a közös képviselőt, érdeklődni, hogy van-e elővásárlási jog a társasházban, illetve rákérdezni a jövőbeli tervekre. Utóbbi azért lényeges, mert például egy liftfelújítás pluszköltséget jelenthet. Emellett célszerű utánajárni, hogy van-e az eladónak közösköltség- tartozása.

Tervezés a jövőre

Érdemes kicsit a jövőbe tekinteni, hiszen valószínűleg nem egy-két évig fog az új otthonában élni. Figyelembe kell venni, hogy a lakás és a környék tíz év múlva is megfelel-e majd az igényeinek. Mindemellett célszerű utánajárni, hogy terveznek-e fejlesztéseket a környéken. Ez két szempontból is lényeges lehet, egyrészt pozitívan befolyásolja majd az árat, ha később eladná az ingatlant. Másrészt, ha nem akar költözni a jövőben, akkor jobb környéken élhet.

Információgyűjtés

Az ingatlannyilvántartásból feltétlenül tájékozódjon arról, hogy kik a tulajdonosok és terheli- e az ingatlant jelzálog-, szolgalmi, használati vagy haszonélvezeti jog. Elengedhetetlen, hogy ezekben a kérdésekben azzal az ügyvéddel konzultáljon, aki később az adás-vételhez szükséges dokumentumok elkészítését is végzi. Ezt követően érdeklődjön a korábbi hónapok közüzemi díjáról, így képet kaphat a lakás fenntartásának költségéről. Ha nincs az eladónak tartozása, a szolgáltatók nullás igazolást állítanak ki. Emellett a tulajdonos köteles bemutatni az energetikai tanúsítványt, ha még nincs, akkor készíttetnie kell a szerződéskötés előtt.

Nem mindennap esik meg az emberrel, hogy lakást vásárol. Ha önnek nincs ideje ennyi részlettel foglalkozni, vagy csak attól fél, hogy valami elkerüli a figyelmét, akkor kérje ingatlanközvetítő segítségét. A szakember a végső árban való megegyezés során is támogatást nyújt, az eltérő álláspontok ellenére is könnyen megtalálja a közös nevezőt.

Forduljon hozzám bizalommal!

Molnár Adrienne

ingatlanközvetítő