Mi fán terem a komfort az összkomfort vagy a komfort nélküli ingatlan?

Néha bizony még a rutintalan ingatlanos sem tudja pontosan a komfortfokozatok közötti különbségeket, melyik fokozat a komfort az összkomfort vagy a komfort nélküli ingatlan. Egy átlagember összkomfort alatt rögtön arra gondolná, hogy van benne fűtés, villany, fürdőszoba és vécé, illetve legalább egy külön konyha, de a kérdés ennél árnyaltabb. Szögezzük le, hogy a komfort fokozatai közötti különbségek meghatározása törvényi szinten van megfogalmazva, és mint olyan néha tartalmazhat ellentmondásokat, de a fő irányvonalakat pontosan körülírja. Nézzük meg, mik is ezek:

Összkomfort:

összkomfortosnak nevezzük azt a lakást, amely legalább egy 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel, fürdőhelyiséggel és vécével rendelkezik, valamint közművesített, melegvíz-ellátással és központos fűtési móddal rendelkezik. Itt a különbséget alapvetően a központi fűtésellátás jelenti, tehát nem elegendő az, hogy szimplán „van fűtés”, a törvény csak a központi fűtéssel ellátott lakást engedi összkomfortosnak titulálni.

Komfort:

komfortos lehet az a lakás, amely legalább egy 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel, fürdőhelyiséggel és vécével, valamint közművesített, melegvíz-ellátással és egyedi fűtési móddal rendelkezik. Ez alatt értjük a szilárd- vagy olajtüzelésű kályhafűtést, elektromos hőtároló kályhával való fűtést, gázfűtést és minden olyan egyedi fűtési módot, ami független a lakóháztól (már ha több lakásos társasházról beszélünk). A ház egyedi, de központi fűtése még az összkomfortos kategóriába sorolja az ingatlant.

Fél-komfort:

ez a típusú ingatlan nem felel meg ugyan a komfortos ingatlan összes követelményének, de legalább egy 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, továbbá fürdőhelyiséggel vagy vécével, valamint legalább villany- és vízellátással, és egyedi fűtési móddal rendelkezik.

Komfort nélküli

lakás az, amely a félkomfortos lakás követelményeinek nem felel meg, de legalább egy 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával és legalább egy 4 m2-es főzőhelyiséggel, továbbá a lakáson kívül WC (árnyékszék) használatával, valamint egyedi fűtési móddal rendelkezik és a vízvétel lehetősége biztosított. Ez lehet akár kerti kút, akár egy központi vízvételi lehetőség a társasházon belül, ha nincs bevezetve a lakásba, már nem vehetjük számításba a komfort fokozat megállapításánál.

A jog kitér még a szükséglakás kategóriájára is, ezek nem rendelkeznek 12m2-es szobával de legalább egy 6m2-es lakóhelységgel igen, a falai legalább 12 cm vastag téglafalak (vagy más anyagból készült de ezzel egyenértékű falak), ablaka üvegezett, ajtóval rendelkezik, fűthető (de nem rendelkezik saját fűtéssel) és vízvételi lehetőség is van. Ezekkel aránylag ritkábban találkozhatunk, de maga a kategória létezik.

A fentieken kívül van még két külön kategória, amire a jog már nem tér ki, de egy ingatlan eladásánál, hirdetésénél érdemes figyelembe venni, ha találkozunk velük, ezek a Dupla komfortos és a Luxus kategória.

Két külön kategória

A „dupla komfortos” kifejezéssel főleg ingatlanhirdetésekben találkozhatunk. Ez tulajdonképpen az összkomfortos követelményeinek felel meg, jobbára a legalább két fürdőszobás vagy vécés ingatlanoknál használják gyakrabban, de minden egyéb szempontjai tökéletesen megegyeznek az összkomforthoz használatos fogalmakkal. Elsősorban a figyelemfelkeltés a cél ezzel a megjelöléssel.

Ha a „luxus” megnevezéssel találkozunk egy ingatlanhirdetésben az sem jelent feltétlenül többet az összkomfortnál, ha mindenképpen ragaszkodunk a törvény általi kategóriákhoz. Ezt a kifejezést leginkább azért használják, hogy ezzel is kívánatosabbá tegyék az adott ingatlant. Leggyakrabban azt jelzi, hogy minden lakószobához tartozik külön fürdő és vécé is, vagy minőségében, stílusában, esetleg környezetében kifejezetten nívós ingatlanról van szó, aminek az ára is ezt fogja tükrözni. Esetleg takarhat olyan pluszszolgáltatásokat, amik kiegészítik az összkomfort kategóriáját, ilyen lehet az őrzött parkoló, portaszolgálat, a ház külön lakók részére fenntartott edzőterme vagy uszodája stb.

Ha valamiért nem vagyunk biztosak benne, hogy egy hirdetésnél milyen kategóriába sorolhatjuk be eladni kívánt ingatlanunkat (komfort az összkomfort vagy a komfort nélküli ingatlan), vagy esetleg a megvásárolni kívánt ingatlan megfelel-e a hirdetésben szereplő kategóriának, mindenképpen kérjük szakértő segítségét.

 

Ha venne vagy eladna forduljon hozzám bizalommal!

Én személyesen várom hívását!

 

Szép napot!

Üdvözlettel:

Molnár Adrienne
ingatlan és pénzügyi közvetítő

Molnár Adrienne ingatlan és pénzügyi közvetítő

Elérhetőségeim:

Telefon: +36/70-432 46 81  Viber: +36/70-432 46 81 Skype: trudium-adrienne

Е-mail: ingatlanokat@ingatlanokat.hu